open-navfaktor-logo
search
Odbijena žalba
Hrvatska: Sud potvrdio odluku da se Zoranu Mamiću sudi u odsutnosti
Hrvatski Visoki kazneni sud odbio je žalbu Zorana Mamića, bivšeg sportskog direktora NK Dinama koji je nakon osuđujuće presude za učestvovanje u izvlačenju više od sto miliona kuna iz kluba slijedio starijeg brata Zdravka i pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, čime je potvrdio prvostepenu odluku da će mu se suditi u odsutnosti.
14.11.2022. u 12:44
get url
text

Vanraspravno vijeće osječkog Županijskog suda u septembru je odlučilo o Mamićevu suđenju u odsutnosti, nakon zaključka bosanskohercegovačkih pravosudnih tijela i Ministarstva pravde kako nisu ispunjene pretpostavke iz Ugovora između RH i BiH o njegovu izručenju Hrvatskoj, javlja Hina.

Sudsko vijeće tada je utvrdilo da su ispunjene pretpostavke za suđenje u odsutnosti, budući da je Zoran Mamić u bijegu i nalazi se na prostoru BiH te nije dostižan hrvatskim pravosudnim tijelima niti je izručen Hrvatskoj, a nisu ispunjene pretpostavke za suđenje u BiH.

VEZANI TEKST - Sud BiH: Zoranu Mamiću oduzeti dokumenti, mora se javljati policiji

S Visokog kaznenog suda u ponedjeljak se doznaje da je odbio žalbu Mamićeva branitelja Mije Goluba koji je, uz prigovor o sudski pogrešnom i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju, zatražio da se prvostepeno rješenje ukine te predmet vrati osječkom sudu na ponovno odlučivanje.

Vijeće tog suda pravilnim je ocijenilo rješenje prvostupenog suda kako su u konkretnom slučaju ispunjene pretpostavke za suđenje u odsutnosti, za što je dao jasne, valjane i dostatne razloge, koje u cijelosti prihvaća i drugostepeni sud.

U drugom suđenju za izvlačenje novca iz Dinama, koje je na osječkom Sudu započelo početkom marta 2021., Uskok tereti Zdravka i Zorana Mamića te još petericu okrivljenika da su, u sklopu zločinačkog udruženja, zagrebački nogometni klub oštetili za ukupno oko 200 miliona kuna.

Do sada je održana samo jedna sudska rasprava na kojoj je prisutnim okrivljenicima pročitana optužnica, a Zoran Mamić pobjegao je u BiH nakon što je polovinom marta 2021. Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu s prvog suđenja, završenog u junu 2018., te ga pravosnažno osudio na zatvorsku kaznu od četiri godine i osam mjeseci.

Uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu, Uskokovom optužnicom obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.