open-navfaktor-logo
search
Spasilačke ekipe na terenu
Iranski zvaničnik: Srušio se helikopter predsjednika Raisija, informacije s mjesta nesreće vrlo zabrinjavajuće
AUTOR: Faktor/Agencije
19.05.2024. u 18:25
get url
text
Akcija spašavanja
Akcija spašavanja
FOTO: Anadolu Agency
Helikopter u kojemu su se nalazili iranski predsjednik Ebrahim Raisi i iranski ministar vanjskih poslova srušio se dok je prelijetao planinsko područje u sjeverozapadnoj iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan, rekao je Reutersu iranski zvaničnik koji je želio ostati anoniman.
Nesreća se dogodila dok je helikopter prelijetao planinsko područje po gustoj magli na povratku sa ceremonije otvaranja brane na granici Azerbejdžana i Irana. Raisi je u vrijeme nesreće bio u pratnji ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana, guvernera Istočnog Azerbejdžana Malika Rehmatija i voditelja molitve petkom u gradu Tabriz Ayatollaha Al-Hashem.
Izvor Reutersa rekao je da su ugroženi životi predsjednika Raisija i ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana
- Još uvijek se nadamo, no informacije koje nam stižu s mjesta nesreće vrlo su zabrinjavajuće - rekao je izvor.
Iranska agencija Fars pozvala je Irasnce da se mole za predsjednika Raisija.
Pokušaji potrage i spašavanja u vezi sa helikopterom iz konvoja iranskog predsjednika Ebrahima Raisija nisu mogli biti izvedeni iz vazduha zbog lošeg vremena, izjavio je predsjednik iranskog Crvenog polumjeseca Pir Husein Kulivend, javlja Anadolu.
Objasnio je da zbog nepovoljnih vremenskih uslova i jake magle u regionu trenutno nije moguće letjeti spasilačkim helikopterima Crvenog polumjeseca, ali da ekipe pretražuju teren. On je za državnu televiziju rekao da je 40 timova za brzo reagovanje poslano u to područje kako bi pomogli u operaciji potrage i spašavanja.
- Riječ je o timovima iz gradova Teherana, Alborza, Ardabila, Zanjana i istočnog i zapadnog Azerbejdžana, uključujući 200 hitnih i specijalizovanih spasilaca - rekao je on.
Osim toga, 15 timova Crvenog polumjeseca ANST (psi tragači) zajedno sa dva drona Crvenog polumjeseca su stavljeni u službu da traže tragove helikoptera u kojem se nalazi predsjednik i njegov tim.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.