open-navfaktor-logo
search
Uvođene u više navrata
Evropska unija proširila sankcije Iranu zbog napada na Izrael
EU će sada moći ciljati pojedince i organizacije koje isporučuju, prodaju ili na drugi način prenose iranske projektile i bespilotne letjelice
AUTOR: Anadolija
14.05.2024. u 16:05
get url
text
Evropska unija (EU) odlučila je da proširi sankcije Iranu u vezi sa transferom bespilotnih letjelica Rusiji, te vojne podrške na Bliskom istoku i u regiji Crvenog mora.
Evropska unija je ranije u više navrata uvodila sankcije protiv Irana, zbog jačanja oružja za masovno uništenje, kršenja ljudskih prava i isporuke dronova Rusiji.
Iz Vijeća EU-a navedeno je da zbog stalne vojne podrške Irana Rusiji u ratu u Ukrajini i "nedržavnim oružanim grupama" na Bliskom istoku i u regiji Crvenog mora i iranskim raketnim i napadima dronovima na Izrael, sankcije su uvedene ne samo za bespilotne letjelice već i za projektile.
EU će sada moći ciljati pojedince i organizacije koje isporučuju, prodaju ili na drugi način prenose iranske projektile i bespilotne letjelice.
Imovina ciljanih ljudi u zemljama EU-a bit će zamrznuta, a bit će im uvedena i zabrana putovanja u državama evropskog bloka.
Također će biti zabranjen direktan ili indirektan prijenos sredstava navedenim fizičkim ili pravnim licima.
Evropska unija je osudila Iran nakon napada na Izrael.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.