open-navfaktor-logo
search
Crnogorci možda i nisu krivi
Istraga na nivou Evrope o nestanku struje trajat će šest mjeseci, prve informacije vode do Grčke i Albanije
AUTOR: Faktor
22.06.2024. u 10:15
get url
text
Crnogorski zvaničnici tvrde da je uzrok regionalne havarije u elektroenergetskom sistemu posljedica velikog opterećenja i porasta dnevne potrošenje i visokih temperatura, a da će međunarodna istraga zvaničnog Evropskog udruženja operatora prenosnog sistema utvrditi odakle su problemi krenuli.
Cijela Crna Gora, izuzev dijela sjevernog regiona, veliki dio Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije jučer su oko podneva ostali bez napajanja električnom energije.
U prvim izvještajima pojedini regionalni mediji su izvijestili da je za navodni kolaps u regionu odgovorna Crna Gora, a potom su izvještavali da je kolaps nastao zbog problema na granici Albanije i Grčke...
Albanska ministarica energetike Belinda Baluku potvrdila je da je došlo do kvara na interkonektoru između Albanije i Grčke i da je čula da su slične okolnosti bile u Crnoj Gori i djelovima Hrvatske i Bosne.
Hrvatski zvaničnici su, kako prenose tamošnji mediji, zvanično saopćili, da je teorijski kolaps mogao da pogodi cijelu Evropu, jer su energetski sistemi povezani, te da je neodgovorno iznosisti bilo kakve pretpostavke prije zvanične istrage evropskih tijela koja traje po pravilu šest mjeseci.
- Svjedoci smo regionalne havarije u elektroenergetskom sistemu i optuživati Crnu Goru za ovo bilo bi krajnje pogrešno. Problem je nastao kao posljedica jako velikog opterećenja porasta dnevnog opterećenja i vrlo visokih temperatura. Sve to dovodi do toga da se struja na pravi način ne može prenositi i dolazimo do ovoga što se desilo - poručio je ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović u zvaničnom obraćanju medijima.
Direktor Nacionalnog dispečerskog centra Crne Gore Ranko Redžić rekao je ljudski faktor nije uzrok havarije i o tome "ne treba ni razmišljati", te da se ovakav poremećaj nije desio u Crnoj Gori u posljednjih 30 godina, prenose Vijesti.me.
- Uzrok može biti i zelena tranzicija (obnovljivi izvori energije) jer je to tržište veoma aktivno - rekao je Redžić.
Direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava u HOPS-u (hrvatski operator) Danko Blažević izjavio je, kako je prenio Jutarnji list, da je incident teoretski mogao pogoditi cijelu Evropu. Pojasnio je da je cijeli elektroenergetski sistem kontinentalne Evrope međusobno povezan, a mana toga je da se ovakvi poremećaji prenose iz sistema pojedine zemlje u sistem druge.
Blažević je izjavio da se za istragu ovakvih incidenata na evropskom nivou osnivaju tzv. ekspert paneli, a predviđeno vrijeme istrage je šest mjeseci.
- Preliminarno, određeni dalekovod između Grčke i Albanije je ispao pa su se promijenili tokovi, no to je još u sferi nagađanja i neprovjerenih informacija. Za izvještaj o ovakvim ispadima su zadužene evropske agencije. Bilo bi neodgovorno da dajemo bilo kakve predikcije jer istraga po pravilu traje šest mjeseci - rekao je Blažević.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.