open-navfaktor-logo
search
Zbog zločina u Gazi
Izrael se sprema za potencijalne naloge Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje Netanyahua i Gallanta
Tužilac ICC-a Karim Khan je 20. maja objavio da je zatražio naloge za hapšenje Netanyahua i Gallanta zbog optužbi za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u Pojasu Gaze
AUTOR: Anadolija
24.06.2024. u 16:09
get url
text
Izrael se priprema za potencijalne naloge za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda (ICC) protiv premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta, javlja Anadolija.
U nedjelju je sud sa sjedištem u Hagu ponovo objavio obavještenje na hebrejskom, arapskom i engleskom jeziku u kojem se objašnjavaju procedure.
- Nakon prikupljanja dokaza i identifikacije osumnjičenog, tužilaštvo traži od sudija ICC-a da izdaju: nalog za hapšenje, koji provode nacionalne vlasti ili poziv za dolazak, gdje se osumnjičeni javljaju dobrovoljno - navodi se u obavijesti.
Ovo je četvrti put od početka juna da je ICC podijelio ovu objavu na svojim nalozima na društvenim mrežama.
Tužilac ICC-a Karim Khan je 20. maja objavio da je zatražio naloge za hapšenje Netanyahua i Gallanta zbog optužbi za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u Pojasu Gaze.
Za sada nije donesena zvanična odluka suda.
Iako je Izrael osudio i odbio zahtjev tužioca, ostaje nejasno kako će Tel Aviv odgovoriti ako budu izdati nalozi za hapšenje.
- U Izraelu su u toku razgovori o strategiji odbrane Netanyahua, Gallanta i države Izrael u slučaju da ICC izda naloge za hapšenje - objavio je izraelski javni servis KAN.
Dodaje se da pripreme imaju za cilj da osiguraju da Izrael bude spreman ako takvu odluku donesu sudije ICC-a - dodaje se.
Kan je naveo da ostaje nejasno da li će Izrael predstaviti pravnu odbranu u Hagu jer Tel Aviv ne priznaje nadležnost suda.
- Izrael se radije priprema za najgori scenario, koji uključuje potencijalne naloge za hapšenje, te stoga raspravlja o mogućem odbrambenom stavu protiv takve odluke - navodi se.
Izrael nije član ICC-a, dok je Palestina primljena u članstvo 2015. godine.
ICC, osnovan 2002. godine, je nezavisno međunarodno tijelo koje nije povezano s Ujedinjenim nacijama ili bilo kojom drugom međunarodnom institucijom, a njegove odluke su obavezujuće.
Uprkos tome što je Izrael odbacio nadležnost ICC-a, nadležnost suda se proteže i na palestinske teritorije okupirane od 1967. godine, omogućavajući mu da krivično goni izraelske zvaničnike optužene za zločine u ovim područjima.
U intervjuu za CNN od 21. maja, tužilac ICC-a Khan otkrio je da je primio prijetnje dok je istraživao izraelske zvaničnike.
Sadašnji i bivši izraelski zvaničnici odbacili su Khanove postupke, navodeći da ne priznaju nadležnost suda.
Optužili su ICC za antisemitizam i pozvali saveznike Tel Aviva da povuku sredstva i rasformiraju sud.
Više od 37.500 Palestinaca je ubijeno u Pojasu Gaze od 7. oktobra prošle godine, većinom žena i djece, a oko 86.000 je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.
Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.