open-navfaktor-logo
search
Zagreb
Josipović za Faktor: Uvjeren sam da će Milanović unaprijediti odnose Hrvatske i BiH
HDZ Hrvatske i HDZ BiH funkcionišu kao jedno, kao mater i kćerka, mada se nekada ne zna ko je u kakvoj ulozi, odnosno ko je stariji
06.01.2020. u 14:08
get url
text

Bivši predsjednik Hrvatske (2010-2015) Ivo Josipović u razgovoru za Faktor ocjenjuje da će novoizabrani predsjednik Zoran Milanović donijeti pozitivne iskorake kada je u pitanju saradnja s Bosnom i Hercegovinom.

- Uvjeren sam da će Milanović unaprijediti odnose Hrvatske sa BiH. Naravno, pratit će poziciju hrvatskog naroda, ali se neće miješati u unutrašnje odnose u BiH – kazao je Josipović.

Nakon nedjeljne pobjede Milanovića nad kandidatkinjom i dosadašnjom predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović glavno pitanje je šta će se dešavati u HDZ-u.  

-  Očito da su u toku sukobi u HDZ-u koji su prvenstveno interesnog karaktera, a manje ideološkog.  Ovo je sukob centrističkog, proevropskog dijela HDZ-a, a s druge strane su snage desnice. Teško je reći šta čeka ovu stranku, ali ne vjerujem da će biti nekih velikih potresa do jeseni i parlamentarnih izbora. Hrvatska do kraja juna predsjedava Evropskom unijom i pretpostavljam da zbog toga u HDZ-u neće biti tektonskih promjena, iako će imati unutarstranačke izbore. Već dugi niz godina HDZ karakteriše klijentilistička politika u čijem centru je interes. Nazvao bih ga i hranidbeni sistem. Dok je većina u vrhu zadovoljna, velikih promjena neće biti – istakao je Josipović.

Naš sagovornik je podvukao da neće biti promjena u odnosu na BiH bez obzira koja struja u HDZ-u bude glavna.

- HDZ Hrvatske i HDZ BiH funkcionišu kao jedno, kao mater i kćerka, mada se nekada ne zna ko je u kakvoj ulozi, odnosno ko je stariji. Znači, nema nikakvih promjena bez obzira na to kako bude izgledalo zagrebačko vođstvo HDZ-a – naglasio je Josipović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.