open-navfaktor-logo
search
Ostavili otkopana tijela
Khan Younis: Izraelske snage buldožerima uništile groblje
AUTOR: Anadolija
13.04.2024. u 11:12
get url
text
FOTO: Screenshot/AA
Nakon povlačenja izraelskih snaga, ekipa Anadolije je snimila groblje Bani Suheila u Khan Younisu u južnom Pojas Gaze, koje su izraelske snage uništile buldožerima u januaru.
Groblje je navodno uništeno zbog potrage za posmrtnim ostacima izraelskih zarobljenika za koje se tvrdi da su tamo umrli.
Buldožeri izraelskih odbrambenih snaga (IDF) su bukvalno sravnili groblje, ostavljajući uništene nadgrobne spomenike i u nekim slučajevima otkopana tijela.
Izraelske snage tvrde da je uklanjanje tijela iz nekih grobnica dio njihove misije da pronađu i vrate posmrtne ostatke talaca koje je Hamas navodno zarobio tokom napada 7. oktobra.
Namjerno uništavanje vjerskih i kulturnih objekata kao što su groblja smatra se kršenjem međunarodnog prava, osim ako ova mjesta ne postanu vojni ciljevi. Pravni stručnjaci naglašavaju da bi se prema Rimskom statutu, sporazumu iz 1998. kojim se uređuje Međunarodni krivični sud (ICC), takve radnje mogle klasifikovati kao ratni zločini.
Groblja su prema međunarodnom pravu označena kao "civilni objekti" i pod posebnom su zaštitom. Mogu se gađati ili uništavati samo ako ih suprotna strana koristi u vojne svrhe ili ako se njihovo uništenje smatra vojno neophodnim, pri čemu stečena vojna prednost nadmašuje štetu nanesenu civilnim objektima.
Izraelski mediji objavili su u nedjelju 7. aprila da je izraelska vojska povukla svoju 98. diviziju, sa svoje tri brigade iz Khan Younisa. Bombardovanje tokom nekoliko sedmica pretvorilo je zgrade u ruševine, dok su putevi oštećeni i buldožerima i vazdušnim napadima.
U napadima koje je Izrael pokrenuo 7. oktobra u Pojasu Gaze nakon napada Hamasa ubijeno je više od 33.600 Palestinaca.
Izrael je također uveo blokadu Pojasa Gaze, ostavljajući stanovništvo, posebno stanovnike sjeverne Gaze, na rubu gladi.
Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u januaru donio privremenu odluku kojom je Tel Avivu naloženo da zaustavi genocidne radnje i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.