open-navfaktor-logo
search
Upozorenje
Kineska vojska okružila Tajvan, počele vojne vježbe
Vježbe su prvi značajni odgovor Kine na ovosedmičnu inauguraciju Lai Ching-tea kao petog predsjednika Tajvana, nakon pobjede na demokratskim izborima u januaru
AUTOR: Faktor
23.05.2024. u 08:41
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Kina je pokrenula dvodnevne vojne vježbe oko Tajvana, kao kaznu za ono što je nazvala separatističkim činovima održavanja izbora i inauguracije novog predsjednika.
Kineski državni mediji tvrde da su deseci borbenih aviona Narodne oslobodilačke vojske (PLA) koji su nosili bojeve projektile izveli lažne napade na "vojne ciljeve visoke vrijednosti", djelujući uz mornaricu i raketne snage.
U propagandnim fotografijama koje objavljuju državni mediji također se spominju kineske kopnene balističke rakete Dongfeng, ali se ne navodi jesu li korištene. Kao odgovor na vježbe, Tajvan je optužio Kinu za "iracionalnu provokaciju i narušavanje regionalnog mira i stabilnosti".
Tajvansko ministarstvo odbrane saopćilo je da su pomorske, zračne i kopnene snage stavljene u pripravnost, da je sigurnost baza pojačana, a protivzračnoj odbrani i raketnim snagama naređeno je da nadziru moguće ciljeve.
Vježbe su prvi značajni odgovor Kine na ovosedmičnu inauguraciju Lai Ching-tea kao petog predsjednika Tajvana, nakon pobjede na demokratskim izborima u januaru. I Lai i njegov prethodnik Tsai Ing-wen su iz prosuverenističke Demokratske progresivne stranke (DPP), koju Peking smatra separatistima.
Kineski državni mediji izvijestili su jutros da će vježbe, kodnog naziva Zajednički mač-2024A, uključivati jedinice kopnene vojske, mornarice, zrakoplovstva i raketnih snaga koje djeluju u Tajvanskom tjesnacu. Jedinice će djelovati i oko otoka Kinmen, Matsu, Wuqiu i Dongyin, koji su svi blizu kineskog kopna.
Glasnogovornik Narodne oslobodilačke vojske Li Xi rekao je da će vježbe poslužiti kao snažna kazna za separatističke činove snaga "tajvanske nezavisnosti" te strogo upozorenje protiv uplitanja i provokacija vanjskih sila.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.