open-navfaktor-logo
search
Partnerstvo bez ograničenja
Xi poručio Putinu: Odnosi Kine i Rusije doprinose globalnoj stabilnosti
AUTOR: Anadolija/Fena
16.05.2024. u 09:15
get url
text
FOTO: Screenshot/CNBC International TV
Odnosi Pekinga i Moskve doprinose "globalnom miru i stabilnosti", rekao je kineski predsjednik Xi Jinping u četvrtak, prenose državni mediji. 
Poručio je to Xi tokom razgovora sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Pekingu, koji boravi u dvodnevnoj državnoj posjeti Kini.
- Stabilnost i razvoj kinesko-ruskih odnosa ne samo da služe fundamentalnim interesima obje zemlje i njihovih naroda, već doprinose i regionalnom i globalnom miru, stabilnosti i prosperitetu - rekao je Xi.
Za Putina je priređen svečani doček. Ovo je prva Putinova posjeta od početka njegovog petog predsjedničkog mandata nakon izbora u martu.
Kina i Rusija proglasile su partnerstvo "bez ograničenja" u februaru 2022. kada je Putin posjetio Peking, samo nekoliko dana prije pokretanja "specijalne vojne operacije" u Ukrajini.
Xi je posjetio Rusiju u martu prošle godine, a njih dvojica su se posljednji put sastali na 3. forumu u oktobru u kineskom glavnom gradu. 
- Kinesko-ruski odnosi su se pojačali uprkos usponima i padovima i izdržali su test mijenjanja međunarodnog pejzaža - rekao je Xi.
Kineski predsjednik je rekao da je njegova zemlja spremna sa sarađuje sa Rusijom kako bi jedni drugima ostali dobri susjedi, dobri prijatelji i partneri koji vjeruju jedni drugima.
Dodao je da je cilj da nastave da jačaju trajno prijateljstvo između dva naroda i da zajedno teže odgovarajućem nacionalnom razvoju i revitalizaciji i podržavaju pravičnost i pravdu u svijetu.
Ruska državna novinska agencija RIA-Novosti citirala je Putina koji je rekao da odnosi Rusije i Kine "nisu upereni protiv bilo koga".
- Naša saradnja u svjetskim poslovima danas je jedan od glavnih faktora stabilizacije na međunarodnoj areni - kazao je Putin.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.