open-navfaktor-logo
search
Hiljade demonstranata
Kod Bijele kuće uspostavljen kamp solidarnosti sa stanovništvom Gaze
AUTOR: Anadolija
09.06.2024. u 10:40
get url
text
FOTO: AA
Propalestinski demonstranti preko puta Bijele kuće u Washingtonu postavili su u subotu uvečer kamp solidarnosti sa stanovništvom u Pojasu Gaze.
Kamp u parku Ellipse koji se prostire na 52 hektara, uspostavljen je nakon što su se hiljade demonstranata okupile u subotu ispred Bijele kuće kako bi protestovali protiv politike američkog predsjednika Joea Bidena u vezi s izraelskim napadima na Pojas Gaze, prvenstveno invazijom na Rafah.
Obučeni u crveno, demonstranti su okružili zgradu crvenim transparentom dugim dvije milje (oko 3,4 kilometra) koji simbolizuje Bidenovu "crvenu liniju" u vezi s izraelskom invazijom Rafah.
FOTO: AA
Biden je ranije rekao da bi invazija na Rafah prešla "crvenu liniju", ali su visokorangirani američki zvaničnici brzo povukli te primjedbe, rekavši da predsjednik nije postavio nikakve "crvene linije" za Izrael dok izvodi svoju ofanzivu.
Policija u Washingtonu je pooštrila sigurnost i uvela dodatne bezbjednosne mjere, uključujući ogradu protiv kamenja, u blizini kompleksa Bijele kuće.
"Biden, mi smo vaša crvena linija", rekli su demonstranti, pozivajući predsjednika da zaustavi genocid u opkoljenoj enklavi. Tražili su i da se zaustavi slanje oružja Izraelu.
Noseći palestinske zastave, demonstranti su uzvikivali i parole protiv predsjednika, poručujući: "Bidene ne možeš se sakriti, optužujemo te za genocid!".
Američki predsjednik otputovao je u posjetu Francuskoj.
Biden se suočio s talasom protesta širom Sjedinjenih Američkih Država zbog načina rješavanja sukoba u Gazi.
Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.
Više od 36.800 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, među kojima su većina žene i djeca, a više od 83.600 je povrijeđeno.
Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.