open-navfaktor-logo
search
U suprotnosti sa Ustavom
Kurti nakon sastanka u Briselu: Predstavljeni nacrt statuta ZSO je želja za Republikom Srpskom na Kosovu
Predstavljeni nacrt statuta Zajednice općina sa srpskom većinom (ZSO) na Kosovu predstavlja želju Srbije da na Kosovu formira jednu Republiku Srpsku, izjavio je premijer Kosova Albin Kurti nakon završetka sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu.
03.05.2023. u 08:18
get url
text

Kurti je novinarima kazao da su se na početku sastanka, uz posredovanje viskog predstavnika Josepa Borrella i specijalnog posrednika EU-a Miroslava Lajčaka, saglasili o sporazumu o nestalim osobama, koji je pretočen u Deklaraciju o nestalim osobama tokom rata na Kosovu.

Kosovski premijer naveo je da im je potom Upravljački tim predstavio nacrt statuta Zajednice općina sa srpskom većinom na Kosovu, koji je u potpunosti u suprotnosti sa kosovskim Ustavom i zakonima, suprotan demokratiji, evropskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima manjina.

- Ja sam rekao da je predati nacrt statuta fundamentalno u suprotnosti sa Ustavom. Nacrt statuta koji je predstavljan je rezultat želje za Republikom Srpskom na Kosovu, dok je nacrt statuta koji sam ja predao nešto sličnom onom koji Srbija ima sa Hrvatskom - kazao je Kurti.

Kosovo odbija teritorijalnu autonomiju

On je kazao da je Kosovo i pored toga zaintresovano da se nađe rješenje u skladu sa članovima 7 i 10 Sporazuma o normalizaciji postignutog 27. februara u Briselu.

- Ja sam predstavio nacrt vizije kako treba da izgledaju vrijednosti i načela, šta bi bio okvir koji reguliše pitanje nevećinskih zajednica, etničkih manjina, tačnije Srba na Kosovu. Vjerujem da će to biti ozbiljno tretirano od posrednika Borrella i Lajčaka - kazao je Kurti i dodao da Srbi treba da žive na Kosovu i da imaju prava.

Naveo je da je protiv ideje da su neki Srbi važniji od drugih Srba jer su u ovim ili onim općinama. To je ocijenio kao sagregaciju Srba. Kurti je kazao da Kosovo odbija teritorijalnu autonomiju.

Prema Kurtijevoj viziji, ZSO bi trebala biti "neteritorijalni projekt", pri čemu će "svi Srbi na Kosovu biti funkcionalno predstavljeni u skladu s načelom nediskriminacije i jednakosti pred zakonom".

Na temelju tog načela Kurti drži da svi Srbi mogu ostvariti pravo na slobodno udruživanje radi obrane ili zalaganja za politička, nacionalna, kulturna, socijalna, ekonomska prava i ciljeve.

Također je naveo da je predao posrednicima dokument u kome je naveo kako je Srbija prekršila Sporazum od 27. februara.

- Samo u martu i aprilu prekršeno je osam od 11 članova tog sporazuma. Tražimo garancije za primjenu tog sporazuma i ankesa - rekao je premijer.

Odgovarajući na pitanja novinara zašto je odbio evropski prijedlog za prevazilaženje situacije na sjeveru Kosova, Kurti je rekao da mu nije drago što je izlaznost na izborima 23. aprila bila mala. On je za to okrivio Srpsku listu koja je odbila da učestvuje na izborima, te je rekao da grešku Srpske liste ne može da ispašta država Kosovo.

Rekao je da su gradonačelnici neophodni kako bi bili na usluzi građanima.

Razriješen Upravljački tim za izradu nacrta statuta ZSO na Kosovu

Kosovski ministar lokalne samouprave Elbert Krasniqi donio je danas odluku kojom je razriješio Upravljački tim za izradu nacrta statuta ZSO na Kosovu, a koji je jučer u Briselu predstavio svoj rad.

- Stoga sam danas, 3. maja 2023. godine, donio odluku o razrješenju dužnosti članova ovog upravnog tima koji čine Danijela Vujičić, Jelena Bolovic, Igor Kalamar i Dejan Radojković - rekao je Krasniqi, a kosovski mediji na albanskom prenose kako je na čelu tima bila Daniela Vujičić, zastupnica stranke Aleksandra Vučića.

Direktor Ureda srbijanske Vlade za Kosovo Petar Petković takvu odluku smatra jednostranom i protupravnom te ističe kako je Kurti takvom odlukom prekinuo proces formiranja ZSO.

- Mandat Upravljačkog tima ne završava predstavljanjem Nacrta Statuta ZSO, već Upravljački tim ima važnu ulogu u samom procesu formiranja ZSO, sve do uspostavljanja Zajednice. Očigledno je da je Kurti ovom skandaloznom odlukom prekinuo proces formiranja ZSO samo desetak sati nakon što je poslije 10 godina on najzad formalno pokrenut u dijalogu. Sada je valjda svima jasno da Kurti ne želi formirati ZSO i da na svaki način želi izbjeći ovu najvažniju obavezu - rekao je Petković, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Prema njegovim riječima, ovakvim iznuđenim potezima Kurti nedvosmisleno pokazuje da ne želi ni mir, ni dijalog, stoji u saopćenju srbijanskog Ureda za Kosovo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.