open-navfaktor-logo
search
Premijer Kosova
Kurti: Ovo je de facto priznanje Kosova i Srbije
Premijer Kosova Albin Kurti je poručio da je postignut "javni dogovor", ali da je Srbija odbila da ga potpiše.
19.03.2023. u 00:26
get url
text

Rekao je da je sada na Evropskoj uniji da pronađe mehanizam da implementacija aneksa sporazuma bude pravno primjenljiva.

- Osnovni dogovor je de facto priznanje. Dakle, ovo je de facto priznanje Kosova i Srbije - rekao je Kurti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dodao je da će aneks, oko kog su se Kosovo i Srbija usaglasili na sastanku u Ohridu, objaviti Evropska unija.

Objavljen je i tekst Aneksa o implementaciji:

Kosovo i Srbija se u potpunosti obavezuju da će poštovati sve članove Sporazuma i ovog Aneksa i sprovesti sve svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa ekspeditivno i u dobroj vjeri.

 · Strane uzimaju u obzir da će Sporazum i Aneks za implementaciju postati sastavni dijelovi odgovarajućih procesa pridruživanja Kosova i Srbije EU. Strane primjećuju da će Facilitator (EU) odmah nakon usvajanja Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces izmjene mjerila za Poglavlje 35 za Srbiju kako bi se odrazile nove obaveze Srbije koje proističu iz Sporazuma i ovog Aneksa. Dnevni red Kosovske specijalne grupe za normalizaciju će podjednako odražavati nove obaveze Kosova koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa.

· Strane su saglasne da hitno prihvate Deklaraciju o nestalim licima, kako je dogovoreno u okviru Dijaloga uz posredovanje EU.

· Da bi se primijenio član 7 (koji se odnosi na samoupravljanje Srpske zajednice na Kosovu), Kosovo odmah pokreće pregovore u okviru Dijaloga uz posredovanje EU o uspostavljanju specifičnih aranžmana i garancija za obezbjeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga koje je utvrdila EU.

· Strane su saglasne da u roku od 30 dana uspostave Zajednički odbor za praćenje, kojim predsjedava EU. Sprovođenje svih odredbi će biti obezbijeđeno i nadgledano od strane Zajedničkog odbora za praćenje.

Da bi se primijenio član 9, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi se uspostavio investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju. Isplata neće biti izvršena prije nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u potpunosti sprovedene.

· Kosovo i Srbija se slažu da će se svi članovi sprovoditi nezavisno jedan od drugog.

· Redoslijed stavova ovog Aneksa ne dovodi u pitanje redoslijed njihovog sprovođenja.

· Kosovo i Srbija se slažu da neće blokirati primjenu nijednog člana.

· Sve diskusije u vezi sa implementacijom Sporazuma odvijat će se u okviru dijaloga koji vodi EU.

· Kosovo i Srbija priznaju da svako nepoštovanje svojih obaveza iz Sporazuma, ovog Aneksa ili prethodnih sporazuma o dijalogu može imati direktne negativne posledice po njihove procese pristupanja EU i finansijsku pomoć koju dobijaju od EU.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.