open-navfaktor-logo
search
Kosovo
Kurti s direktorom turske kompanije Baykar: Nabavili smo dronove i drugu moderniju vojnu opremu
Premijer Kosova Albin Kurti, zajedno sa ministrom odbrane Ejupom Maqedoncijem, ugostio je izvršnog direktora odbrambene kompanije Baykar Haluka Bayraktara, koji je bio u pratnji ambasadora Turske u Prištini Sabrija Tunc Angilija.
06.11.2023. u 19:42
get url
text

Kurti je naglasio da su Kosovske sigurnosne snage tokom posljednje dvije godine značajno napredovale u pogledu borbenih kapaciteta.

- U ovom aspektu, pored više nego udvostručenog budžeta za Ministarstvo odbrane, direktno je utjecala i odlična saradnja sa turskom kompanijom Baykar i Vladom Republike Turske sa kojima smo izvršili nabavku dronova TB2 i druge modernije vojne opreme - kazao je Kurti, saopćeno je iz Vlade Kosova.

FOTO: Vlada Kosova/AA

Premijer je izrazio zahvalnost Bayraktaru ​​za način na koji je svaka nabavka Ministarstva odbrane Kosova tretirana sa visokim prioritetom, čime se još jednom dokazuju bliski odnosi između Kosova i Turske.

Kurti je, također, čestitao Bayraktaru na "Medalji za izvanredne usluge", kojom ga je danas odlikovao ministar odbrane Maqedonci, što je ujedno i najviše vojno priznanje na Kosovu, za volju, spremnost i saradnju sa Vladom Republike Kosovo.

Tokom sastanka, Kurti i Bayraktar ​​razgovarali su i o novim mogućnostima saradnje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.