open-navfaktor-logo
search
Zadržan zbog provjera
Kurti: Srbija oslobodila četvericu kosovskih policajaca, zamjenik direktora policije i dalje u pritvoru
AUTOR: Anadolija
18.04.2024. u 14:55
get url
text
Albin Kurti
Albin Kurti
Premijer Kosova Albin Kurti saopćio je da su srbijanske vlasti danas oslobodile četvericu kosovskih policajaca, koje su jučer priveli, dok je zamjenik direktora Kosovske policije (KP) Dejan Janković i dalje u pritvoru.
U toku sjednice Vlade Kosova Kurti je dobio informaciju da je u pritvoru ostao jedino zamjenik direktora Janković, koji je jučer nakon pritvaranja prebačen u Rašku na ispitivanje.
- Prema posljednjim informacijama, obaviješteni smo da su svi uhapšeni policajci koje sam pomenuo u svom uvodnom govoru već pušteni, osim zamjenika direktora Kosovske policije Dejana Jankovića. Dakle, on i dalje ostaje u zatvoru u Srbiji - rekao je Kurti.
Premijer je u uvodnom izlaganju na početku sjednice Vlade Kosova rekao da su srbijanske vlasti jučer zadržale deset kosovskih policajaca na različitim graničnim prijelazima između Kosova i Srbije, na Merdaru, Beloj zemlji i Jarinju, kao i na graničnom prelazu između Srbije i Hrvatske, od kojih su peterica sinoć puštena.
Kosovski premijer je kazao da je Srbija jučer i po 20 sati na graničnim prijelazima zadržavala stotine kosovskih građana iz osvete, poslije pobede Kosova u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, gdje je većinom glasova odobren izvještaj kojim se preporučuje članstvo Kosova u ovoj organizaciji.
Kurti je kazao da je hapšenja kosovskih građana najavio još u subotu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare, koju je održao povodom godišnjice srbijanske specijalne vojne jedinice "Kobre".
U međuvremenu, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije potvrdilo je da su četverica kosovskih policajaca privedena u sredu prilikom kontrole na granici, te da je jedan od njih, zamjenik direktora KP-a zadržan i određeno mu je zadržavanje do 48 sati. Iz MUP-a Srbije navode da je zadržan u cilju utvrđivanja činjenica i neophodnih provjera u pogledu sigurnosti Republike Srbije. Ostale osobe su, nakon utvrđenih bezbednosnih provera, puštena. Kako se dodaje, oni su privedeni prilikom kontrole na prijelazima, zbog sigurnosnih provjera.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.