open-navfaktor-logo
search
MUP Kosova
Srbija oslobodila petericu policajaca, peterica još u pritvoru, među njima i Dejan Janković, zamjenik direktora
U saopćenju MUP-a Kosova ističe se da je Srbija aktivirala svoje osvetničke metode maltretiranjem kosovskih građana koji su putovali preko njene teritorije
AUTOR: Anadolija
17.04.2024. u 22:56
get url
text
MUP Kosova
MUP Kosova
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova najoštrije osuđuje neviđeni čin Srbije koja je zadržala više stotina kosovskih državljana i zahtijeva hitno puštanje privedenih građana i policajaca, prenosi Anadolija.
U saopćenju MUP-a Kosova ističe se da je Srbija aktivirala svoje osvetničke metode maltretiranjem kosovskih građana koji su putovali preko njene teritorije, poslije jučerašnje pobjede Kosova u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, gdje je većinom glasova odobren izvještaj kojim se preporučuje članstvo Kosova u ovoj organizaciji.
Ministarstvo navodi da su od ranog jutra targetirani autobusi i vozila koja su prevozila kosovske građane sa zapada na Kosovo ili obrnuto.
- Zaustavljali ih, oduzimali im lične dokumente i interjuisali ih bez ikakvog prethodnog opravdanja. Naši građani su satima bili zatvoreni u kancelarijama srpskih vlasti i intervjuisani su od različitih osoba o njihovom učešću ili eventualnim vezama sa Oslobodilačkom vojskom Kosova ili ratom na Kosovu - saopćeno je.
MUP Kosova ocjenjuje da ovaj akt Srbije, kojim su zadržani i maltretirani kosovski građani duže od 20 sati, bez obzira na godine i po, krši svaku ljudsku normu i prije svega predstavlja flagrantno kršenje Sporazuma o slobodi kretanja između Kosova i Srbije.
- Od jutros se bez obrazloženja drži u pritvoru Dejan Janković, zamjenik direktora Kosovske policije, iz reda srpske zajednice. Prema saznanjima kojima raspolažemo, zamjenik direktora Janković je upućen u Rašku i kao što je poznata ova ponavljana praksa Srbije prema građanima i policijskim službenicima, njega intervjuišu različiti državni akteri Srbije - navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.
Dodaje se da su nadležne institucije u procesu prikupljanja tačnih informacija za rasvjetljavanje nastale situacije, ali je, prema dosadašnjem saznanju, 10 pripadnika Kosovske policije, Albanaca i Srba, zadržano na graničnim prijelazima Merdare, Jarinje i Bela zemlja između Srbije i Kosova, te na graničnim prijelazima između Hrvatske i Srbije.
- Pet policajaca je pušteno na slobodu, dok je pet još u pritvoru, među kojima i zamjenik direktora Janković - navedeno je.
Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore kao i druge relevantne institucije Kosova pomno prate dobijene informacije i dijele ih sa međunarodnim partnerima.
Kosovske vlasti apeluju na vlasti Srbije za hitno puštanje na slobodu svih građana i pripadnika Kosovske policije, koji su privedeni bez ikakvog opravdanja i u znak osvete prema Republici Kosovo.
Od cijelog međunarodnog faktora traži se najoštrija osuda ovakvog ponašanja Srbije prema građanima Republike Kosovo. ​​​​​​​Ovakva djela Srbija je više puta činila i u zatvorima Srbije već ima mnogo građana Kosova koji se iz istih razloga nepravedno drže.
Kosovski građani se pozivaju da izbjegavaju putovanja kroz Srbiju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.