open-navfaktor-logo
search
Kosovski premijer
Kurti: Srbija želi status "male Rusije" na Balkanu, gdje bi bh. entitet RS postao "mala Bjelorusija"
Predsjednik Vlade Republike Kosovo Albin Kurti kazao je da je u nedelju, 24. septembra, Republika Kosovo bila izložena agresivnom napadu kriminalnih i terorističkih grupa iz Srbije ne samo na policiju Kosova, nego i na samu državu Kosovo, na red i sigurnost.
09.10.2023. u 11:59
get url
text

- Do sada je utvrđeno više činjenica. Prvo, dokazana je opasnost, namjera, potencijal i spremnost kriminalnih i terorističkih grupa Srbije, protiv kojih se borimo više od dvije i po godine. Drugo, s obzirom na to da su teroristi bili naoružani vojnim naoružanjem dovoljnim za grupu od čak stotinjak boraca, dokazali smo postojanje scenarija za krvoproliće na Kosovu. Vrijednost zaplijenjenog naoružanja je više od pet miliona eura - kazao je Kurti u intervjuu za Pobjedu. 

Kurti je pojasnio i šta je bio cilj napada na Banjsku. 

- Policija Kosova je, na temelju zaplijenjene dokumentacije, utvrdila da je teroristički napad bio dio većeg plana, čiji je cilj bio pripajanje sjevera Kosova, i to koordinisanim napadom na 37 različitih položaja. Namjera je bila uspostaviti koridor ka Srbiji, kako bi se omogućilo snabdijevanje oružjem i trupama.

Nakon poraza oružanog napada paravojnih formacija predvođenih Milanom Radoičićem, marširanjem i gomilanjem srpske vojske na granici sa Kosovom Srbija nastavlja da prijeti teritorijalnom integritetu naše države, kao i međunarodnom vojnom prisustvu u Republici Kosovo - rekao je on. 

Kosovski premijer je govorio i o tome u kojoj mjeri je Rusija upletena u terorizam na sjeveru Kosova. 

- Destabilizacija regiona Zapadnog Balkana glavno je sredstvo Beograda, koje ide naruku i Kremlju. Beogradski režim je klijentelistički, najbliži onom u Moskvi. Srbija ne vjeruje u demokratske vrijednosti, ne želi demokratiju, koju vidi isključivo kao sredstvo za legitimizaciju iste stranke i iste vlasti; bez političkog pluralizma, vladavine prava, bez zaštite ljudskih prava.

Zvanična Srbija se nikada nije distancirala ni od naslijeđa diktatora i ratnog zločinca Slobodana Miloševića, niti od Vladimira Putna. Ono što je Rusija, zahvaljujući svojim destruktivnim aktivnostima, uspjela da, zajedno sa Srbijom, učini u Crnoj Gori, ohrabrilo je i Moskvu i Beograd da pokušavaju isto i u drugim državama Zapadnog Balkana. Mislim prije svega na Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i na Sjevernu Makedoniju. Jer, ako su već uspjeli da destabilizuju Crnu Goru, logično je da ih taj uspjeh ohrabri i da se ambicije prošire i na region - naveo je Kurti.

Srbija želi status "male Rusije" na Balkanu, gdje bi entitet RS u Bosni i Hercegovini postao "mala Bjelorusija". Devedesetih godina prošloga vijeka, Vučić je zagovarao ideju "velike Srbije", koju sada, po uzoru na "ruski svijet", naziva "srpskim svijetom". Srbija danas opet sanja veliku Srbiju; ima pretenzije na dio teritorije države BiH, Crnu Goru želi da pretvori u Ukrajinu, da nama otme sjever Kosova. Insistira se na odnosu sa susjedima sličnom odnosu Moskve prema Ukrajini i Bjelorusiji, što podrazumijeva ili određenu kontrolu centralne vlasti ili kontrolu određenog dijela teritorije susjedne države. Zato susjedstvo Srbije za nas predstavlja sigurnosni rizik - naglasio je kosovski premijer. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.