open-navfaktor-logo
search
Premijer Kosova
Kurti: U Banjskoj je oko 30 teško naoružanih osoba, došli su na Kosovo da ratuju, pozivam ih da se predaju
 Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je u nedjelju nakon ubistva kosovskog policajca da se u selu Banjska, u općini Zvečan na sjeveru Kosova, trenutno nalazi više od 30 teško naoružanih osoba, koje su došle na Kosovo da ratuju, javlja Anadolija.
24.09.2023. u 13:45
get url
text

VEZANI TEKST - Pucnjava na sjeveru Kosova: Poginuo policajac, jedan najmanje ranjen, Kurti optužuje Beograd

Kurti je nakon zasjedanja Savjeta za sigurnost Kosova povodom ubistva kosovskog policajca Afrima Bunjakua na sjeveru zemlje, izjavio da napadi na kosovsku policiju i dalje traju.

- Tamo je najmanje 30 teško naoružanih osoba, profesionalnih vojnih ili policijskih snaga, koje je opkolila Policija Kosova i koje pozivam da se predaju našim sigurnosnim organima. Oni nastavljaju napadati našu policiju, nakon što su ubili Afrima Bunjakua i ranili Albana Rashitija - rekao je Kurti.

On je na konferenciji za novinare prikazao nekoliko fotografija iz sela Banjska na kojima se, kako tvrdi Kurti, nalaze osobe koje nisu naoružani civili, niti obični građani.

- Jasno je da ove uniformisane osobe, kojih je najmanje 30, iako se na njihovim uniformama ne vide distinkcije i amblemi, predstavljaju organizovanu formaciju koja je došla da se bori na Kosovu. Pozivam ih sve da se predaju kosovskim organima koji su ih opkolili u Banjskoj - rekao je Kurti.

VEZANI TEKST - Nakon ubistva policajca situacija na Kosovu se ne smiruje: Naoružana grupa upala u manastir, čuju se pucnji

Dodao je da se ove naoružane organizovane formacije nalaze u manastiru u Banjskoj i van njega, a osim njih na fotografijama se vide i vozila bez tablica.

- To su vozila koja ne posjeduju lokalni Srbi, niti bilo koji civil u našoj Republici. Ovo su dva kamiona koja su postavljena pored mosta kako bi blokirali saobraćaj - rekao je Kurti.

Dodao je da zbog činjenice da su naoružane osobe nosile maske na glavi, nisu mogli utvrditi o kome je riječ.

Dodao je i da je "Kosovo demokratska zemlja koja pripada svima bez obzira etničku pripadnost" i da su "ovakva kršenja ustavnosti, mira, života i dobrobiti građana nedopustiva".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.