open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Majka otišla u provod, a kod kuće ostavila četverogodišnjeg sina dijabetičara samog cijelu noć
Majka (40) iz okoline Ludbrega u Hrvatskoj ostavila je prošle godine svog četverogodišnjeg sina s invaliditetom samog kod kuće cijelu noć i otišla u noćni izlazak.
08.12.2023. u 08:46
get url
text

Varaždinski Općinski sud je sada nepravosnažno osudio 40-godišnjakinju na godinu zatvora zbog povrede djetetovih prava, s tim da se kazna neće izvršiti ako u roku dvije ne počini novo krivično djelo, piše Podravski.hr

Prema presudi, žena je 22. jula prošle godine u kući ostavila sina od četiri i po godine samog bez nadzora i brige odrasle osobe.

Ona je s društvom otišla u noćni provod koji se "rastegnuo" pa je njen sin sam proveo cijelu večer i noć, kao i idući dan do 13 sati. Tada je vidno uznemirenog i uplašenog dječaka na stepeništu kuće pronašao njegov otac.

Ispostavilo se da je dječačić na visokim ljetnim temperaturama kosio travu, zbog čega mu je koža izgorjela od sunca, a bio je pun uboda komaraca, navodi dalje Podravski.hr.

Dječak ima utvrđen četvrti stepen invaliditeta zbog dijabetesa tipa 1, problema sa sluhom te drugih zdravstvenih problema zbog kojih se ne može brinuti sam o sebi. Kada je otac pronašao sina pred kućom, dječak je imao vrlo visok nivo šećera u krvi.

Da slučaj bude apsurdniji, majka koristi pogodnosti rada s polovinom radnog vremena zbog djetetovog zdravstvenog stanja. No ostavila ga je samog iako je bila svjesna da time ozbiljno ugrožava djetetov psihički i fizički razvoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.