open-navfaktor-logo
search
Zahvalnost
Makedonci besplatnim cestarinama uzvraćaju Srbiji za donirane vakcine
Srbijanski turisti na proputovanju u Grčku tokom turističke sezone od juna do augusta neće plaćati cestarinu, odlučila je Vlada Sjeverne Makedonije, u znak zahvale građanima Srbije za donirane vakcine.
26.05.2021. u 21:51
get url
text

Srbija je Sjevernoj Makedoniji donirala ukupno 40.000 doza vakcine Sputnjik V, te 8.000 doza vakcine Pfizer/BioNTech, za koje je morala pribaviti dodatnu suglasnost američko-njemačke farmaceutske firme.

Prilikom primopredaje donacija makedonski premijer Zoran Zaev rekao je kako će se Makedonija znati odužiti Srbiji za podršku u savladavanju epidemije koronavirusa.

Prema izvještajima iz Skoplja, vlada Sjeverne Makedonije osigurala je 200.000 elektronskih kartica za cestarinu koje će biti podijeljene srbijanskim turistima od 15. juna do 15. augusta na putu kroz tu zemlju ka Grčkoj.

Kartice vrijedne oko 2,8 miliona eura, bit će dijeljene na graničnom prijelazu Tabanovce na ulazu u Sjevernu Makedoniju.

Vlada u Skoplju, koja je već najavila zahvalnost za pomoć Srbiji tokom vakcinisanja protiv koronavirusa, već je naručila izradu 200.000 kartica za cestarinu.

Srbija je, uz dobro organiziranu nacionalnu kampanju vakcinisanja i dosad osiguranih oko pet miliona doza četiri vrste vakcina, prethodnih mjeseci otvorila svoj zdravstveni sistem i za vakcinisanje privrednika i građana država regije.

Prema službenim podacima, u toj je kampanji dosad dato oko 39.000 doza građanima BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonje, te manjim brojem Hrvatske, ali i državljanima brojnih zemalja koji imaju prebivalište ili, pak, poslovne ili porodične veze sa Srbijom.

U Srbiji je, prema podacima u srijedu u 15 sati, od 24. decembra do danas dato ukupno 4.380.838 doza vakcine, a od toga je 2.442.534 osoba primilo prvu, a 1.938.304 obje doze, prenosi Hina.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.