open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Markotić: Imamo dvoje novozaraženih, jedna osoba bila je na poslovnom sastanku u Sarajevu
Alemka Markotić, direktorica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu kazala je za HRT da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi nalaze dvoje novozaraženih koronavirusom.
16.06.2020. u 08:10
get url
text

- Oni se trenutno liječe na našoj Klinici. Jedna osoba bila je na poslovnom sastanku u Sarajevu, a druga na poslovnom sastanku u Mariboru - kazala je Markotić, koja je porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Markotić, koja je bila liječnica u Sarajevu tokom agresije na BiH, naglasila je da u Hrvatskoj već neko vrijeme imaju dobar niz epidemiološke slike, pa i dane bez novooboljelih. No to je i dalje nedovoljno da se proglasimo državom bez koronavirusa, posebno sada, kada se kod mnogih javlja strah od povećanja broja novozaraženih tokom turističke sezone. Istaknula je da je realno očekivati da će biti slučajeva i dalje. Svugdje u našem okruženju, bližem i daljem, postoje slučajevi Covida-19, kazala je i dodala:

- Ono što je bitno je da naše stanovništvo bude i dalje onako odgovorno i disciplinirano kao što je bilo. Malo smo popustili, ali i ta doza popuštanja je na neki način trebala ljudima. Međutim, mislim da ćemo se sada ponovno početi pridržavati toga ako želimo dobro i lijepo ljeto i odmor svima nama.  Očekujemo je i da gosti, turisti koji dolaze budu disciplinirani, da ne dolaze ako su imali kontakte s oboljelima.

O mogućem drugom valu širenja koronavirusa koji neki najavljuju za jesen, početak zime, Markotić kaže:

- S obzirom na to da je virus i dalje u cirkulaciji i u Evropi, broj zaraženih još raste te je prešao osam miliona. U Južnoj Americi, Africi, Rusiji, Americi te još nekim državama broj slučajeva dijelom je još u porastu. Dok se cijeli svijet ne smiri, dok se ne stavi virus pod kontrolu, svi mi ostali možemo očekivati drugi val, pogotovo sa zimskim vremenom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.