open-navfaktor-logo
search
Svi jeli isto
Masovno trovanje hranom u Novom Pazaru, infektivni odjel u bolnici preopterećen
U Novom Pazaru došlo je do ozbiljnog incidenta masovnog trovanja hranom, koje je zadesilo desetine građana nakon obroka u popularnom restoranu. Na liječenju u Općoj bolnici u tom gradu zadržano je 20 pacijenata – desetoro djece i deset odraslih, a svi su hospitalizovani zbog istih simptoma.
23.11.2023. u 21:03
get url
text
Bolnica, Novi Pazar
Bolnica, Novi Pazar

Infektivno odjeljenje bolnice suočava se s preopterećenjem, a dr. Binela Mavrić, zajedno s ostalim medicinskim osobljem, bori se da pruži potrebnu pomoć svim pogođenim pacijentima.

Zavod za javno zdravstvo je uredno prijavio slučaj, ali trenutno nema potvrde o akcijama sanitarnog inspektora. Među simptomima otrovanih pacijenata su visoka temperatura, povraćanje, proliv i jaki bolovi u stomaku, uz laboratorijski potvrđene visoke vrednosti CRP-a – preko 200. Prema izvještaju epidemiologa Safeta Ganića, većina hospitalizovanih pacijenata konzumirala je hranu u tom restoranu tokom vikenda, 18. i 19. novembra 2023. godine, prenosi Sandžak danas.

Simptomi su se pojavili 12 do 24 sata nakon konzumiranja hrane, a većina pacijenata je jela obroke koji su sadržavali kečap i majonezu, uključujući hamburgere, pečene batake, ćevape i čizburgere.

Manji broj oboljelih je konzumirao salatu od kupusa. Trenutno se na Infektivnom odeljenju liječi osam osoba, dok se dvije osobe oporavljaju u kućnim uvjetima.

Detalji o ovom slučaju i dalje pristižu, a građani su uznemireni zbog potencijalnog zanemarivanja sanitarnih standarda u restoranu. Nadležni organi se očekuje da preduzmu hitne mjere kako bi se situacija stavila pod kontrolu i spriječilo dalje širenje infekcije. Ovo je još jedan alarmantan podsjetnik na važnost stroge kontrole kvaliteta i higijenskih standarda u ugostiteljskim objektima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.