open-navfaktor-logo
search
Hrvatska dala podršku
Milanović bijesan na Plenkovića: Zaključci Vijeća EU ne garantiraju prava Hrvata u BiH
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je danas pismo predsjedniku vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću zbog, kako je naveo, propusta Vlade Hrvatske u postupku donošenja zaključaka Vijeća Evropske unije o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja, a usvojenih jučer u Bruxellesu.
15.12.2021. u 19:18
get url
text

Milanović je u pismu izrazio svoje nezadovoljstvo i protivljenje usvojenim zaključcima Vijeća Evropske unije jer se njima ne garantiraju prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda, prenosi Index.hr.

VEZANI TEKST - Vijeće EU-a: Povlačenje iz državnih institucija BiH je neprihvatljivo

Postupak Vlade Hrvatske, koja je dala saglasnost na zaključke Vijeća EU, neprihvatljiv je Milanoviću, pogotovo zato što je na taj način odstupila i od stavova usaglašenih i prihvaćenih na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Milanović smatra kako vlada Republike Hrvatske, kao punopravne članice Evropske unije, nije smjela podržati zaključke Vijeća EU koji ne jamče prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda.

- Uvjeren kako je zaštita konstitutivnosti i prava Hrvata u BiH ujedno strateški nacionalni interes Republike Hrvatske, predsjednik Milanović upozorio je predsjednika vlade RH kako Republika Hrvatska ubuduće ne može podržati ni jedan zajednički dokument organizacija kojih je Republika Hrvatska članica, a koji neće sadržavati temeljne elemente zaštite Hrvata u Bosni i Hercegovini kao što su konstitutivnost i legitimna zastupljenost u tijelima vlasti. Jedino tako može se zaštititi i nacionalni interes Republike Hrvatske - stoji, između ostalog, u pismu predsjednika Milanovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.