open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Mimohodom i projekcijom cvijeta "Sjećanje" u Zagrebu obilježena godišnjica genocida u Srebrenici
U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) u povodu obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici održan je Mimohod sjećanja i svjetlosna projekcija cvijeta "Sjećanje" - Srebrenica 1995-2023., javlja Anadolija.
10.07.2023. u 22:40
get url
text

Na Mimohodu sjećanja od Trga bana Josipa Jelačića, centrom grada do Zagrebačkih fontana učestvovalo je stotinjak osoba, a između ostalih, ambasadori Republike Turske Yavuz Selim Kiran i Malezije Kennedy Mayong Onon.

Kao i proteklih godina, Zagrebačke fontane prigodno su u večernjim satima osvijetljene cvijetom "Sjećanje".

 

Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, u izjavi za medije istaknuo je kako su povodom 28. godišnjice sjećanja na genocid u Srebrenici ultramaratonci iz Vukovara danas stigli u Memorijalni centar u Potočarima.

- Prvi put na ovaj način, Mimohodom sjećanja od Trga bana Jelačića do Zagrebačkih fontana nastojimo senzibilizirati sve građane grada Zagreba, bez obzira na njihovu nacionalnost i vjeroispovijest, za žrtve genocida u Srebrenici i sve ono što se desilo u Srebrenici u julu 1995, ali i za ono što se događalo poslije jer, nažalost, i danas imamo prisutno negiranje genocida u Srebrenici - izjavio je Hodžić.

 

Kao još jedan važan projekt VBNMGZ-a bit će održan i 17. Konvoj mladih Bošnjaka "Da se nikad ne zaboravi", najavio je Hodžić, s ciljem upoznavanja mladih ljudi s onim što se dogodilo 1995.

Cvijet "Sjećanje", koji je nikao iz bola, predstavlja simbol borbe protiv genocida i masovnih stradanja ljudi.

Bijela boja latica predstavlja stradanje nevinih ljudi, zelena boja u sredini cvijeta predstavlja nadu, a 11 latica simbolizira dan tragedije, 11. juli 1995. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.