open-navfaktor-logo
search
Šutnja je zločin
Mirni protesti za slobodnu Palestinu održani u Zagrebu
Inicijativa za slobodnu Palestinu sa subotnjeg mirnog skupa pod nazivom "Ne u naše ime - mir i sloboda Palestini" pozvala je Vladu Republike Hrvatske i međunarodnu zajednicu da zaustave daljnje krvoproliće i genocid izraelskog režima nad civilnim stanovništvom u Gazi.
25.11.2023. u 16:56
get url
text
Protesti za Palestinu, Zagreb

Okupljeni su ispunili Kvaternikov trg u Zagrebu te uz povike "Free Palestine" i transparente "I šutnja je zločin", "Ubijanje djece nije samoodbrana", "Gaza 2023 - Vukovar 1991" i druge, odaslali poruku o što hitnijem zaustavljanju ratnih zločina u "zemlji mira koja nikada nije doživjela mir".

- Vlada RH je svojim neprihvatljivim glasanjem protiv UN-ove rezolucije o prekidu vatre stavila Hrvatsku u poziciju saučesnice u genocidu, a mi im ovim protestom poručujemo da taj glas nije naš glas i oni ne govore u naše ime - rekla je aktivistkinja Petra Matić, pročitavši zahtjeve uime Inicijative koja je organizirala skup uz podršku niza udruga i organizacija.

Među ostalim, traže od Vlade da u okviru mehanizama odlučivanja među članicama EU i Ujedinjenim narodima jasno osudi zločine koji nesmetano čini izraelski režim, uz podršku SAD-a.

Podržavaju zahtjeve palestinskih aktivista u Gazi i progonstvu koji traže trenutačni, bezuvjetni i trajni prekid vatre, a ne privremenu pauzu, kao i ukidanje embarga na vodu, hranu, energente i komunikacijske kanale.

Ponovili su i zahtjev za oslobođenjem više od 200 izraelskih talaca iz pojasa Gaze izloženih nasilju Hamasa i izraelskom raketiranju te da Vlada RH osigura humanitarnu, materijalnu i administrativnu pomoć hrvatskim državljanima koji su nedavno evakuirani iz Gaze.

Majed Maarouf, bivši ambasador i aktelni predsjednik Palestinske zajednice u BiH rekao je da se u Gazi dogodio masakr, holokaust 21. stoljeća, ustvrdivši da naročito oni koji su i sami bili žrtve to ne bi smjeli dopustiti.

- Ima Izraelaca koji nam pružaju ruku, no nadam se da će ovaj rat koji je Netanyahu počeo biti početak njegovog kraja i da će međunarodna zajednica pomoći da bude novi poredak i u Izraelu, ne samo Palestini - rekao je.

Na skupu je govorilo i nekoliko građana palestinskog porijekla, pročitana su imena djece stradale u Gazi, za sve ubijene umjesto minute šutnje održala se minuta bubnjanja, a podršku je svojim stihovima dao i književnik Enes Kišević.

Neki od govornika rekli su kako je danas Gaza veliki "zatvor na otvorenom", okružen betonskim zidovima i žičanom ogradom, nadziran iz zraka, sa mora i zemlje gdje djeca, umjesto da se igraju, izbjegavaju metke i žive čekajući nove izraelske napade.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.