open-navfaktor-logo
search
Uoči pregovora
Nakon Vučića: I Kurti dobio pismo koje potpisuju Macron, Scholz i Meloni, evo detalja
I premijer Kosova Albin Kurti dobio je danas zajedničko pismo predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, njemačkog kancelara Olafa Scholza i premijerke Italije Giorgie Meloni povodom sutrašnjeg sastanka u Briselu. 
26.02.2023. u 20:29
get url
text

Nova.rs došla je do kompletnog sadržaja pisma koje je upućeno Kurtiju.

U pismu se navodi kako Macron, Scholz i Meloni pozdravljaju nedavne izjave Kurtija kojima je poručio da je spreman da prihvati evropski prijedlog.

- Uzimajući u obzir vaš predstojeći sastanak u okviru dijaloga u Briselu 27. februara, obraćamo vam se kako bismo zajedno sagledali stanje o dogovoru o novim osnovama za odnos između Kosova i Srbije. Pozdravljamo vaše nedavne javne izjave kojima ste potvrdili da ste spremni da prihvatite evropski prijedlog za Osnovni sporazum - navela je trojka u pismu koje je poslala Kurtiju.

Dodatno, poručili su kako vjeruju da je sada od velikog značaja da se utvrdi dalji put sa ciljem da se zaključi sporazum i osigura njegovo sprovođenje.

- Evropsko vijeće je svojim zaključcima od 9. februara izrazio podršku za ovaj važni sporazum i istovremeno pozvao i Srbiju i Kosovo da sprovedu sve obaveze koje su preuzete u dijalogu, uključujući one koje su vezane za formiranje Zajednice srpskih općina - navedeno je u pismu, prenosi Nova.rs.

VEZANI TEKST - Vučić dobio pismo koje su potpisali Macron, Scholz i Meloni

Naveli su da treba sve korake sprovesti bez odlaganja, te da se raduju dijalogu na visokom nivou 27. februara.

- Računamo da ćete težiti konstruktivnom i brzom zaključenju sporazuma. Uvjereni smo da je ovo od ključnog značaja za opću dobrobit vaših građana, za mir i prosperitet regiona i za unaprjeđenje evropske perspektive vaše zemlje - zaključuje se u pismu.

Također i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jučer je primio pismo koje potpisuju Macron, Scholz i Meloni.

 

 

 

 
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.