open-navfaktor-logo
search
Stanje je ozbiljno
Nezapamćen požar u Osijeku, građani upozoreni da ne izlaze: Gašenje bi moglo trajati danima
Oko 40 minuta iza ponoći u krugu dvorišta kompanije Drava International u naselju Brijest u Osijeku, Hrvatska, izbio je požar, dosad nezapamćen u ovom gradu. Gori velika količina plastične mase i ambalaže, javila je policija.
04.10.2023. u 09:12
get url
text

U gašenju požara učestvuje oko 100 vatrogasaca, a gašenje bi moglo potrajati danima, prenosi Index.

Gusti dim vidi se i iz Vinkovaca.

Djeca iz Čepina, Ivanovca i još nekih mjesta ne idu u školu jer vjetar nosi prema njima dim i moguće opasan zrak. Djeca iz Osijeka zasad su u školi, javio je jutros HRT.

Tačan uzrok požara još nije poznat i utvrdit će se uviđajem, a vatra je izbila dalje od proizvodnog pogona, na vanjskom odlagalištu plastike, rekao je dogradonačelnik i šef Civilne zaštite Dragan Vulin.

- Svjesni smo da bi gašenje, s obzirom na veličinu požarišta, moglo potrajati i nekoliko dana - dodao je.

Istakao je da je stanje jako ozbiljno, te da je ovo požar do sada nezapamćenih razmjera na području Osijeka i gori nekoliko hiljada kvadratnih metara uskladištene plastike na otvorenom. Stoga može biti dosta kancerogenih tvari u zraku, javljaju mediji.

Građanima je stigla i poruka na mobitele da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova. 

U kompaniji u kojoj je izbio požar je bilo zaposleno dosta stranih radnika. Oni su tamo imali i smještaj, pa će im sada biti osiguran drugi smještaj, javio je HRT.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.