open-navfaktor-logo
search
30 godina bola
Niz Dunav puštene svjetiljke u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara
Dan sjećanja na žrtvu Vukovara povodom 30. godišnjice pada tog hrvatskog grada obilježava se nizom manifestacija, među kojima je i Svjetlosna rijeka sjećanja.
18.11.2021. u 19:31
get url
text
Vukovar

Zapaljene svjetiljke su puštene da plove Dunavom u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara. Organizatori programa su Gradski muzej Vukovara i Zajednica ŠRU Vukovar.

Pored toga, planiran je i program "I u mom gradu Vukovar svijetli", odnosno paljenje svijeća u svim gradovima u Hrvatskoj u Ulici grada Vukovara ili glavnoj ulici.

Ranije u četvrtak u Vukovaru je održana Kolona sjećanja u kojoj su učestvovale hiljade ljudi, a na Memorijalnom groblju položeno je cvijeće i upućene molitve.

{$galerijaFotografija}

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje državni je blagdan koji se obilježava 18. novembra u sjećanje na dan kada je 1991. godine slomljena odbrana grada Vukovara, počinjen pokolj u Škabrnji te kada su svoje junaštvo iskazali branitelji Saborskoga, Slunja, Cetingrada te Rakovice.

Ovaj dan se obilježava u znak sjećanja na pad grada Vukovara 18. novembra 1991. godine pod kontrolu okupacionih snaga srpskih paravojnih formacija i tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA). Opsada i bitka za Vukovar trajala je tri mjeseca, od 24. augusta do 18. novembra 1991. godine. Grad, koji je do pada u ruke JNA pretvoren u ruševinu, branilo je blizu 1.800 pripadnika hrvatskih snaga. Linija odbrane bila je duga deset kilometara.

U bitkama je poginulo između 2.900 i 3.600 ljudi. Prema podacima vukovarske bolnice, stradala su 1.624 civila i pripadnika Hrvatske vojske, a ranjeno je 1.219 osoba. Više od 22.000 prijeratnih stanovnika ostalo je bez svojih domova i protjerano je.

Vukovar, 18.11.2021.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.