open-navfaktor-logo
search
Nacionalna koordinacija Bošnjaka u RH
Novi saborski zastupnik Armin Hodžić: Želim da budemo most saradnje između Hrvatske i BiH
Jedno od najvažnijih pitanja na koje će se koncentrirati tokom svog mandata je i pitanje upisa Bošnjaka u popisu birača.
AUTOR: Autor: Fena
19.04.2024. u 21:16
get url
text
Armin Hodžić
Armin Hodžić
FOTO: Armin Hodžić/FB
Novi saborski zastupnik iz redova nacionalnih manjina Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj, u petak je najavio da će se zalagati za rješavanje problema s kojima se manjine suočavaju na izborima, a izrazio je i želju da budu most saradnje između Hrvatske i BiH.
Na izborima je pobijedio dosadašnju zastupnicu Erminu Lekaj Prljaskaj (Unija Albanaca u RH) i ušao u Sabor, za što je ocijenio da to većini javnosti nije bilo očekivano.
- Mi zadnja dva puna mandata nismo bili u Hrvatskom saboru i zadnja tri izborna ciklusa smo u principu i izgubili, međutim, drago nam je da smo se nakon devet godina vratili u Sabor i da imamo priliku da napravimo nešto, ne samo za našu zajednicu, već i za nacionalne zajednice koje sam dužan predstavljati - istakao je Hodžić u razgovoru za Hinu.
Hodžić će, uz bošnjačku, u Saboru zastupati i albansku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu.
Jedno od najvažnijih pitanja na koje će se koncentrirati tokom svog mandata je i pitanje upisa Bošnjaka u popisu birača.
- Dugogodišnji problem je da nam svaki drugi čovjek nije upisan kao Bošnjak u biračkom popisu, već kao Musliman s velikim M. Već dva desetljeća se mučimo s tim problemom, a imali smo i sada na dan izbora situaciju da nam se javilo nekoliko stotina ljudi, koji su pristupili biralištu uvjereni da mogu glasati za predstavnika Bošnjaka, ali nažalost nisu bili upisani i razočarano su se vratili kućama - istakao je Hodžić.
Pri tome je naveo kako je to jedan od razloga zašto Bošnjaka nije bilo devet godina u Saboru jer praktički polovina njihovog biračkog tijela nema pravo glasa.
Također je istakao unapređenje infrastrukture bošnjačkih organizacija, izgradnju kulturnih i društvenih domova koji će biti njihova mjesta okupljanja, afirmiranja i očuvanja njihovog kulturnog i nacionalnog identiteta.
- Treće, želim da na neki način budemo most saradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u onoj mjeri u kojoj mi to možemo iz svoje skromne pozicije i dati doprinos u odnosima dvaju naroda i država - rekao je Hodžić.
Upitan jesu li ga zvale stranke koje pregovaraju o formiranju vladajuće većine, Hodžić je odgovorio da razgovaraju na tu temu, ali je jako rano da bilo što konkretno kaže i prognozira.
- Vjerujem da ćemo u danima koji dolaze vrlo brzo moći znati obrise nove parlamentarne većine i Vlade. Kada se to dogodi, bit ćemo spremni podijeliti svoj stav - naveo je.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.