open-navfaktor-logo
search
Slučaj u Hrvatskoj
Penzionisani vojnik prijetio bivšem ministru odbrane: Mater ti j**** četničku, nisi siguran...
Višestruko odlikovani 49-godišnji penzionisani razvodnik HV-a D.F. iz Milanovca osuđen je nepravosnažno na Općinskom sudu u Virovitici zbog izrečenih prijetnji sada već bivšem ministru odbrane Hrvatske Mariju Banožiću.
01.02.2024. u 16:49
get url
text
Mario Banožić
Mario Banožić

Iako je za krivično djelo prijetnje prema službenoj ili odgovornoj osobi u vezi s njezinim radom ili položajem propisana kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, penzionisani je vojnik ipak osuđen na uvjetnu kaznu od devet mjeseci. U zatvor neće ako u roku od dvije godine ne počini neko novo krivično djelo, prenosi Slobodna Dalmacija. 

Na teret mu se stavljalo da je 6. jula 2023. godine oko 20:18, nezadovoljan radom ministra odbrane Republike Hrvatske Marija Banožića, sa svog Messengera na službenu adresu Facebook profila Ministarstva odbrane napisao prijeteće poruke sljedećeg sadržaja: "Imaš zabranu da mi priđeš na kilometar jer ne odgovaram za posljedice, mater ti j.... četničku, izlazi iz mamine p...., ni tamo nisi siguran, bude te Andrej lupo k..... u čelo." Te su riječi, navodi se, kod tadašnjeg ministra izazvale osjećaj nesigurnosti te je sve prijavljeno policiji.

Okrivljeni je pred sudom priznao djelo, kazavši da je isti tren kada je napisao te poruke zažalio zbog toga što ih je poslao jer je shvatio da je pogriješio, ali više nije bilo povratka jer su već bile poslane. Poslao ih je, ispričao je, u afektu jer je bio revoltiran ponašanjem ministra Banožića i njegovim aferama. To je bilo u vrijeme kada je predsjednik RH preko medija prozivao ministra Banožića, a on se bahato ponašao. Naveo je da mu je žao, da neće to više nikada ponoviti i da čak razmišlja o tome da obriše sve profile na društvenim mrežama koje ima otvorene jer je iz ovoga izvukao pouku.

- Prilikom odabira vrste i visine krivičnopravne sankcije sud je od olakotnih okolnosti cijenio njegovu dosadašnju neosuđivanost i priznanje, dok otežavajućih okolnosti nije našao. Sud smatra da je izrečena kaznenopravna sankcija primjerena stepenu krivnje i težini počinjenog djela te je uvjerenja da će se sa ovakvom kaznenopravnom sankcijom ostvariti svrha kažnjavanja - navodi se, uz ostalo, u presudi virovitičkog suda.

Podsjetimo, Banožić je s mjesta ministra odbrane smijenjen u novembru prošle godine nakon što je svojim terencem izazvao prometnu nesreću na izlazu iz Vinkovaca prema Županji. Neoprezno je preticao kamion i frontalno udario u kombi koji je dolazio iz suprotnog smjera. Od siline udara na mjestu je poginuo 40-godišnji vozač kombija Goran Šarić, otac dvoje djece. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.