open-navfaktor-logo
search
Muzičar
Peticija zbog koncerta Gorana Bregovića u Albaniji: Osuđuju ga da je "inspirator masakra na Kosovu"
Nezadovoljstvo zbog najavljenog učešća pjevača Gorana Bregovića na Festivalu piva u albanskom gradu Korča ne prestaje, a protest protiv ove odluke općinskih vlasti, danas su održali građani ovog mjesta.
08.08.2021. u 17:00
get url
text

No, kako prenosi Danas.rs., pozivajući se na portal Kossev, protest najavljen na društvenim mrežama protiv Gorana Bregovića je propao. Pozivu bivšeg poslanika Kujtima Gjuzija, koji je prijavio policijskoj stanici u Korči, održavanje mirnog protesta ove nedelje protiv pjevača pozvanog na Festival piva, odazvale su se samo tri osobe. Kretale su se trotoarom sa transparentom na kome je pisalo: "Gregor Bregović nije dobrodošao na Festival piva, ako se ne izvini".

Ovaj protest je, kako je najavljeno, trebalo da se održi u mnogo većem broju u 11 sati ispred pravoslavne crkve u Korči, a iz Općine Korča, koja je organizator ovog festilala, nema nagoveštaja da bi mogli da promjene svoju odluku i otkažu koncert Gorana Bregovića.

- Pozivamo sve intelektualce, građane iz svih etničkih zemalja da budu prisutni, da zaustave srpskog pjevača, antialbanskog lobistu Gorana Bregovića. Protest će biti miran i tih - naveo je jedan od organizatora protesta.

Mediji u regionu ističu da je Bregović održao koncert u Tirani 2006. i tom prilikom dobio priznanje "Ključ Tirane" od tadašnjeg gradonačelnika albanske prijestolnice, a sadašnjeg premijera Edija Rame.

Najnovija akcija u talasu osuđujućih medijskih napisa na Kosovu nakon što su pojedini albanski portali javili da će Goran Bregović nastupiti na Festivalu piva u Korči, jeste online peticija protiv dolaska čuvenog svjetskog muzičara, prenosi KoSSev.

Peticiju je jučer pokrenula izvjesna Aljbana R. Uljaj, ispod čijeg imena je kao geografska lokacija stavljena odrednica New York. Peticija do sada ima 1.300 potpisnika.

Sadrži iste optužbe, kao što su ih mediji u Prištini i prenosili prethodnih dana, da je Goran Bregović "inspirator masakra na Kosovu", "idol ubilačke srpske vojske tokom ratova u Ex Yu", uz dodatak da je Bregović "probudio srpski nacionalizam" i to riječima iz Kalašnjikova "kello", "juriš" i "boom, boom, boom".

Inače, u kosovskim medijima od utorka traje negativna kampanja protiv Gorana Bregovića, neposredno nakon što su pojedini portali u Prištini dan ranije prenijeli vijest albanskih medija da Bregović dolazi na čuveni Festival piva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.