open-navfaktor-logo
search
Helikopterska nesreća
Petodnevna žalost u Iranu nakon pogibije predsjednika i visokih dužnosnika
AUTOR: Anadolija
20.05.2024. u 14:15
get url
text
FOTO: Moj News Agency/AA
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei proglasio je petodnevnu nacionalnu žalost zbog smrti predsjednika zemlje i ministra vanjskih poslova.
Helikopter u kojem su bili iranski predsjednik Raisi te ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rehmati i voditelj molitve petkom u gradu Tabriz imam Ayatollah Al-Hashem, navodno je jučer "tvrdo sletio" zbog vremenskih uvjeta dok se vraćao sa ceremonije otvaranja brane na granici sa Azerbejdžanom.
Kasnije je potvrđeno da nema preživjelih u ovoj nesreći. Khamenei je poručio da su Raisi i Amir-Abdollahian neumorno radili za Iran.
Potpredsjednik Irana Mohammad Mokhber preuzima ovlasti predsjednika, a izbori će se održati u roku od 50 dana.
Agencija Anadolija je javila da je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Ali Bagheri Kani imenovan za vršioca dužnosti najvišeg diplomate nakon smrti ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana u padu helikoptera u sjeverozapadnom Iranu.
Portparol vlade Ali Bahadori Jahromi rekao je da će Kani privremeno biti na čelu Ministarstva vanjskih poslova. Rekao je da je ova odluka donesena na vanrednoj sjednici Vlade u ponedjeljak.
Kani, koji je bio zamjenik ministra vanjskih poslova za politička pitanja od 2021. i vodeći nuklearni pregovarač, bit će na toj poziciji do održavanja novih izbora za 50 dana, prema zakonu zemlje. Za to vrijeme, vijeće koje će činiti sam prvi potpredsjednik, predsjednik parlamenta i šef pravosuđa dogovorit će održavanje novih izbora.
Kani je bio zamjenik sekretara iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost između 2007. i 2013. godine.
Jahromi je rekao da je vlada odlučila da je najbolji način da se oda počast predsjedniku Ebrahimu Raisiju i ministru vanjskih poslova Amir-Abdollahianu da se "nastavi putem" dvojice poginulih lidera.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.