open-navfaktor-logo
search
Preuzeo dužnost
Privremeni predsjednik Irana Mokhber: Incident težak za državu, neće biti praznine u administraciji
AUTOR: Anadolija
20.05.2024. u 13:37
get url
text
FOTO: Predsjedništvo Irana/AA
Privremeni predsjednik Irana Mohammad Mokhber, koji je preuzeo dužnost nakon što je predsjednik Ebrahim Raisi poginuo u helikopterskoj nesreći, rekao je da je incident bio vrlo ozbiljan, ali da neće stvoriti prazninu u administraciji zemlje.
Mokhber je na sjednici Vlade govorio o padu helikoptera koji je uzrokovao Raisijevu i smrt još nekoliko iranskih zvaničnika, među kojima i ministra vanjskih poslova, objavila je iranska agencija Borna.
- Incident je vrlo težak za državu, naciju i čelnika zemlje (Ali Khamenei, op.a.). Ali ovaj važan događaj neće stvoriti nikakvu prazninu u administraciji pod vodstvom vođe. Neka ljudi budu sigurni u to", poručio je Mokhber.
Obraćajući se državnim dužnosnicima, Mokhber je poručio da ni pod kojim okolnostima ne smiju pasti u nered u ispunjavanju svojih dužnosti.
Helikopter u kojem su bili iranski predsjednik Raisi te ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rehmati i voditelj molitve petkom u gradu Tabriz imam Ayatollah Al-Hashem, navodno je jučer "tvrdo sletio" zbog vremenskih uslova dok se vraćao sa ceremonije otvaranja brane na granici sa Azerbejdžanom. Kasnije je potvrđeno da nema preživjelih u ovoj nesreći.
Mokhber je preuzeo ovlasti predsjednika, a izbori će se održati u roku od 50 dana.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.