open-navfaktor-logo
search
Povukli diplomate iz Izraela
Predsjednik Kolumbije naredio otvaranje ambasade u palestinskom gradu Ramallahu
AUTOR: Anadolija
23.05.2024. u 08:58
get url
text
Gustavo Petro
Gustavo Petro
FOTO: Screenshot/United nations
Predsjednik Kolumbije Gustavo Petro naredio je otvaranje ambasade u palestinskom gradu Ramallahu, objavio je u srijedu kolumbijski ministar vanjskih poslova Luis Gilberto Murillo.
- Predsjednik Petro je dao instrukciju da uspostavimo kolumbijsku ambasadu u Ramallahu. To je sljedeći korak koji ćemo poduzeti - rekao je Murillo.
Najava dolazi nakon što je Vlada Kolumbije povukla svoje diplomate iz Izraela i prekinula odnose 2. maja, opisavši izraelsku ofanzivu u Gazi kao "genocid".
Otvaranje ambasade u Palestini Petro je najavio 20. oktobra prošle godine, kada se sastao sa ambasadorima Izraela Galijem Daganom i Palestine Raoufom Almalkijem.
- Sigurni smo da će sve više zemalja priznati Palestinu, a to nije ništa protiv Izraela ili Jevreja. Ujedinjene nacije su se složile u kontekstu sporazuma iz Osla da će se stvoriti rješenje za dvije države, a ako su potrebne dvije države, Palestina mora biti priznata kao punopravna država - rekao je kolumbijski ministar vanjskih poslova.
Otvaranje ambasade najavljeno je nakon što su Španija, Irska i Norveška objavile da će zajedno priznati Državu Palestinu 28. maja. Kolumbija je priznala Palestinu kao državu 3. augusta 2018. godine, za vrijeme Vlade Juana Manuela Santosa.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.