open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Preminuo Miroslav Lilić, legendarni voditelj koji je objavio da je umro Tito
U 80. godini preminuo je Miroslav Lilić, dugogodišnji urednik na Televiziji Zagreb i HTV-u.
25.07.2023. u 11:34
get url
text
Miroslav Lilić
Miroslav Lilić

U penziju je otišao 2009. godine, ali je ipak pratio šta se događa u televizijskom svijetu

Miroslav Lilić rođen je 8. aprila 1944. godine u Siveriću. Diplomirao je jugoslavensku i komparativnu književnost. Tokom svoje dugogodišnje karijere radio je novinar, direktor programa TV Zagreb i HRT-a, urednika TV Dnevnik, glavni urednik Nove TV, ali i predsjednik uprave diskografske kuće Croatia Records.

Lilić je ostao upamćen jer je prvi objavio vijest da je umro Josip Broz Tito. U svojoj autobiografiji Lilić je opisao što se odvijalo u studiju dok je čitao vijest o smrti Tita. 

- S režiserom i urednikom Nedjeljnog popodneva Sašom Zalepuginom dogovoreno je da kad mu se kaže da prekine emitiranje emisije, odreže sliku na dvije prazne stolice koje su bile pripremljene u studiju… Došla je vijest i odmah smo prekinuli program. Stoje te dvijeo stolice. Uzeo sam Tanjugovu vijest bez prepisivanja i krenuo prema studiju.

- Gledam u kameru, pali se crveno svjetlo, čitam: "Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Predsjedništvo Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije radničkoj klasi i narodima Jugoslavije: umro je drug Tito…"

Pročitao sam vijest, gledao još par sekundi u kameru i htio ustati sa stolice. No, na svoj užas shvatim da na sebi imam plave traperice koje sam zaboravio zamijeniti crnim pantalonama!

Ostanem sjediti, režiser me drži u kadru i dodam što mi je prvo palo na pamet: "Poštovani gledatelji, od ovog trenutka Jugoslavenska radiotelevizija započinje emitiranje vanrednog programa", napisao je Lilić.

Lilić je bio dugodišnji član žirija Večernjakove ruže, najstarije i najvažnije medijske nagrade u Hrvatskoj.

2011. godine je objavio autobiografju "Bez cenzure". Kada je došao na čelno mjesto Croatia Recordsa, htio je da izda album Marka Perkovića Thompsona.

- Istina. Naime, Tuđman je čuo njegovu pjesmu "Bojna Čavoglave" i bio je žestoko protiv te pesme jer počinje sa "Za dom spremni". On je bio veliki protivnik tog pozdrava i nije ga želio vezati uz Domovinski rat, a prvi Thompsonov album s tom pjesmom ionako je završio u gubicima. Šest godina poslije, vlasnik Croatia Recordsa bila je Zagrebačka banka i ja moram da izdam Thompsonov album, a ne mogu jer je prvi bio u gubicima. Odlučujem da ću ga ipak izdam, ali u svim dokumentima napišem da je reč o albumu Nine Badrić - rekao je svojevremeno Lilić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.