open-navfaktor-logo
search
Popunjavanje redova
Procurio plan regrutacije Srba u rusku vojsku, sve vodi "general" koji se borio za Wagner
Početkom septembra Branko se ukrcao na direktan let iz Beograda za Moskvu. Nakon nekoliko dana u ruskoj prijestolnici, Branko je s još trojicom srbijanskih državljana prevezen u vojni regrutni centar u Krasnogorsku, gradu na periferiji Moskve, gdje je ova grupa potpisala ugovor s ruskom vojskom.
19.10.2023. u 08:54
get url
text

- Sve je išlo jako brzo. U jednom sam danu postao vojnik Rusije... Sada čekam da me pošalju u Ukrajinu - naveo je Branko u tekstualnoj poruci na Telegramu, želeći ostati anoniman kako bi mogao slobodno govoriti.

Branko (nije njegovo pravo ime) je bio dio najnovijeg pokušaja Moskve da regrutuje Srbe da se bore za rusku vojsku u Ukrajini, dok Kremlj nastoji da popuni svoje snage, iscrpljene s 18 mjeseci borbe, piše The Guardian.

Na osnovu izveštaja dvojice srbijanskih boraca koji su otputovali u Rusiju, kao i spiska regrutovanih Srba koji je procurio, Guardian je otkrio da su ruski zvaničnici izgleda planirali da regrutuju stotine srbijanskih državljana kako bi ojačali vojsku.

Od početka rata u Ukrajini, Rusija je uvela niz zakona kako bi privukla strane državljane da se pridruže svojim redovima. Vladimir Putin je na sigurnosnom sastanku ubrzo nakon što su njegove trupe napale Ukrajinu rekao da Kremlj treba da pomogne ljudima iz inostranstva koji planiraju da se bore na strani Rusije.

Od tada, ruski lider je potpisao naredbu o smanjenju minimalne dužine vojnog roka po ugovoru za strance sa pet godina na jednu, i ponudio brzo regrutovanje neruskih boraca.

Srbija, kandidat za pristupanje EU od 2012. godine, bori se da uravnoteži historijski bliske veze sa Rusijom i težnje za integracijom u Evropu, a tenzije su pogoršane ratom u Ukrajini, s obzirom na to da mnogi građani Srbije simpatiziraju Rusiju.

Proruski osjećaji posebno su izraženi u srpskim ultranacionalističkim grupama, koje su od početka rata u Ukrajini organizirale niz promoskovskih skupova. Iako se čini da broj Srba koji su do sada regrutovani nije dovoljno značajan da bi donio opipljivu razliku na bojnom polju. Također, ove akcije Moskve riskiraju zatezanje njenih odnosa sa Srbijom, jednim od rijetkih saveznika na Zapadu.

Na čelu srpske šeme regrutovanja, plana za koji se činilo da je osmišljen tokom ljeta, bio je Davor Savičić, Srbin koji je godinama proveo boreći se u sklopu prvog upada Rusije u Ukrajinu 2014. godine.

Savičić se dovodi u vezu i sa paravojnom grupom Wagner. Fontanka je objavila da se ranije borio u Siriji s Wagnerom, piše Guardian. Dva izvora bliska paravojnoj grupi potvrdila su za Guardian Savičićevu prijašnju umiješanost.

U intervjuu 21. augusta sa istaknutim prokremljskim TV voditeljem Vladimirom Solovjovom, Savičić je otvoreno govorio o tome kako je stavljen na čelo jedinice srbijanskih državljana u Ukrajini.

- Sada zvanično potpisujemo ugovor sa ruskim ministarstvom odbrane. Vojnici prolaze kroz vojnu registraciju u Krasnogorsku - rekao je on, opisujući detalje koji odgovaraju Brankovom regrutnom računu. 

- Nakon dodatne obuke, momci se upućuju u pravcu Luganska - dodao je Savičić, misleći na region istočne Ukrajine koji je jedna od Putinovih ključnih meta.

Pored Savičića je tokom intervjua sjedio još jedan Srbin, Dejan Berić, koji je Solovjovu rekao da su se srpski borci prijavili u sastav 106. vazdušno-desantne divizije Rusije.

- Kada je Vladimir Vladimirovič Putin dozvolio strancima da dođu, napravio sam plan kako će sve to funkcionisati i obratio se svom generalu - rekao je Berić pokazujući na Savičića.

- Momci dođu, upoznamo ih, pa odmah odu u vojnu službu i potpišu ugovor. Većina stranih dobrovoljaca u ruskoj vojsci je iz Srbije - dodao je on.

Berić, mršav muškarac duge crne kose, ranije je davao intervjue ruskim državnim medijima u kojima je opisao kako se borio kao dio proruske samoproglašene Narodne Republike Donjeck u Ukrajini od 2014. godine.

Čini se da ruski zvaničnici blisko koordiniraju proces zapošljavanja.

Služba BBC-a na ruskom jeziku, koja je prošle nedelje prvi put izvještavala o srbijanskoj šemi regrutovanja, saopćila je da je dobila privatni snimak sastanka između Savičića i neimenovanih zvaničnika u Moskvi, na kojem je Savičić rekao da planira regrutovati do 1.000 srbijanskih državljana koji će formirati svoj bataljon u sastavu 106. zračno-desantne divizije.

Rusko ministarstvo odbrane nije odmah bilo dostupno za komentar.

Tačan broj Srba koji su potpisali ugovor sa ruskom vojskom ostaje nejasan.

Orden Respubliki, antiratna ruska grupa zviždača, podijelila je sa Guardianom listu na kojoj se nalazi 13 Srba koji su se, kako se izvještava, pristupili ruskoj vojsci od septembra. Dvojica od 13 muškaraca navedenih na listi, uključujući i Branka, odgovorili su na zahtjeve za komentar Guardiana.

- Za sada imamo oko 60-70 ljudi - rekao je jedan od Srba sa spiska, koji je u septembru također putovao iz Srbije u Moskvu i dodao da je potpisao ugovor sa 106. zračno-desantnom divizijom.

Čovjek je rekao da je odlučio da se pridruži ruskoj vojsci iz "ideoloških razloga" i da su unosne vojne isplate igrale "sporednu ulogu".

Regrutovanje rizikuje da podstakne tenzije između Moskve i Beograda. Prošlog januara, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ljutito je reagovao na nacionalnoj televiziji nakon što se u ruskom snimku vijesti tvrdilo da prikazuje srbijanske dobrovoljce koji se obučavaju da se bore zajedno sa Wagnerovim trupama u Ukrajini.

- Zašto vi iz Wagnera zovete bilo koga iz Srbije kada znate da je to protivno našim pravilima - rekao je predsjednik Srbije, pozivajući se na zakon koji zabranjuje Srbima da učestvuju u sukobima u inostranstvu.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević također je upozorio Srbe da ne idu u ruske redove. Više od dvadesetak srpskih nacionalista od tada je procesuirano.

Viktor Zaplatin, ruski ratni veteran koji je regrutovao srbijanske dobrovoljce u borbama zajedno sa proruskim snagama u Ukrajini 2014. godine, rekao je da su se srbijanske vlasti obračunale sa borcima koji su odlazili u Rusiju.

- Rizici od krivičnog gonjenja za one koji su otišli u Rusiju i vratili se u Srbiju su veoma visoki - rekao je Zaplatin i dodao:

- U Rusiji je uvijek bilo dobrovoljaca iz Srbije. To znači da tamo sada ima volontera, ali organizaciona je tajna koliko i u kom svojstvu oni učestvuju i služe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.