open-navfaktor-logo
search
Velike demonstracije
Prošla je 21 godina od revolucije 5. oktobra: Svrgnuli Miloševića, njegovi ljudi i danas vladaju Srbijom
Navršava se 21 godina od velikih demonstracija u Beogradu, kojima je 5. oktobra 2000. godine okončana vladavina Slobodana Miloševića.
05.10.2021. u 15:49
get url
text

Na današnji dan 2000. godine u Beogradu su bile demonstracije zbog toga što je predsjednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević odbio da prizna rezultat predsjedničkih izbora, na kojima je 24. septembra izgubio od kandidata Demokratske opozicije Srbije i lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice.

Demonstranti su 5. oktobra na plato ispred tadašnje Savezne skupštine SRJ stigli iz čitave Srbije u desecima kilometara dugačkim kolonama automobila, autobusa i kamiona, na pojedinim putevima probijajući buldožerima policijske blokade.

Već u prijepodnevnim satima policija je upotrijebila suzavac kako bi spriječila demonstrante da uđu u zgradu Skupštine, ali su učesnici protesta ipak demolirali i zapalili to zdanje, kao i zgradu Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici. Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima.

U večernjim satima 5. oktobra 2000. građane je sa terase Skupštine Beograda pozdravio novi predsjednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao mu.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja je umro od srčanog udara, a ukupno je povrijeđeno 65 osoba.

DOS je nedugo po preuzimanju vlasti praktično prestao da postoji, a tadašnji učesnici u vlasti Slobodana Miloševića ponovo zauzimaju najvažnije položaje u Srbiji.

Tadašnji ministar informisanja u Vladi Srbije Aleksandar Vučić je aktuelni predsjednik Srbije, potpredsjednica tadašnje savezne vlade Maja Gojković je ministrica kulture i informisanja, bivši istaknuti član JUL-a Aleksandar Vulin danas je ministar unutrašnjih poslova, dok je nekadašnji portparol Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić predsjednik Skupštine Srbije. 

Slobodan Milošević umro je 2006. godine u haškom zatvoru, gdje mu je suđeno po optužnici za ratne zločine, a njegova supruga i bivša predsjednica JUL-a Mirjana Marković umrla je u egzilu u Rusiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.