open-navfaktor-logo
search
"Ne" fašizaciji Crne Gore
Protest na Cetinju: Demonstranti traže ostavke Krivokapića i Abazovića
Na Cetinju se u popodnevnim satima održava građanski protest na kojem će, kako su ranije najavili iz grupe građana Cetinja, reći odlučno "ne" daljnjoj fašizaciji i klerikalizaciji crnogorskoga društva.
12.09.2021. u 17:40
get url
text

Kako prenosi Pobjeda.me, okupljeni žele iskazati protest onima koji su ih prošle nedjelje trovali suzavcima, tukli gumenim mecima, pendrecima i gađali šok bombama.

Oni poručuju da je Crna Gora država svih građana te da šalju poruke mira.

- Ovo je građanska i antifašistička Crna Gora i ništa drugo. Sve je drugo katastrofa, živjela nam Crna Gora - poručio je jedan Cetinjanin.

Policija i danas osigurava Cetinjski manastir. Nekoliko njih nazvalo je policiju izdajnicima, negodujući što manastir čuvaju od njih, "čiji su đedovi kosti tu ostavili".

Nakon što su građani poslali poruke da će braniti svoju državu, čast i dostojanstvo, okupljeni su se uputili prema Ažića krivini gdje je pročitan Belvederski proglas.

Na toj lokaciji, policija je 5. septembra napala demonstrante na barikadi koji su bili protiv ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru.

U Belvederskom proglasu poručuju da neće pristati na dalja ponižavanja, obespravljanja, progon, brutalnu represiju i kršenja ustavom zagarantovanih prava.

Oni su pozvali premijera Zdravka Krivokapića i potpredsjednika Dritana Abazovića da podnesu ostavke i prihvate se odgovornosti za represiju i nezapamćeno nasilje nad svojim građanima.

- Mi, slobodni građani Crne Gore, danas na Belvederu, simbolu neporažene građanske Crne Gore, okupili smo se da iskažemo da nećemo pristati na dalja ponižavanja, obespravljanja, progon, brutalnu represiju i kršenja ustavom zagarantovanih prava. Braneći dostojanstvo svoje zemlje i nedozvoljavajući dominaciju srpskog sveta nad simbolom crnogorske državne slobode, bili smo goloruki izloženi stotinama suzavaca, sok bombi, udarcima pendreka i gumenim mecima.Na očigled međunarodne zajednice, pred očima NATO i EU zemalja, stotine, policajaca pucalo je u starice, žene i žecu, u mladiće i djevojke koji su mirnim okupljanjem odgovarali na demonstraciju sile i dominaciju srpske i ruske politike nad Crnom Gorom i njenom Prijestonicom. Aktuelna vlast je 5. septemnra pkazala da Vladom Crne Gore Srbija i jena crkva, podsredstvom premijera Zdravka Krivokapića i vicepremijera Dritana Abazovića, koji nijesu prezali od krvopriolića da pokažu pokornost Aleksandru Vučiću - poručije se u proglasu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.