open-navfaktor-logo
search
Građanima dogorjelo
Protest u Beogradu: Demonstranti pokušali ući u zgradu Predsjedništva Srbije
Ispred zgrade Predsjedništva Srbije večeras je održan protest koji je organizovao Građanski otpor.
07.05.2020. u 21:59
get url
text

U jednom trenutku dio građana je došao do samog ulaza u zgradu. Kako javlja N1, oko 20.20 sati je došlo do komešanja kada je lider Dveri Boško Obradović odlučio da prođe ispred osiguranja koje je stajalo kod ulaza u Predsjedništvo. Obradović je iskoristio prazninu u ogradi, prošao pored osiguranja koje nije intervenisalo, ali ni Obradović, sa nekoliko pristalica, se nije dugo zadržao na stepeništu.

Okupljenima se na početku protesta obratio jedan od organizatora, opozicioni aktivista i nekadašnji narodni zastupnik Srđan Milivojević, rekavši da su na protest došli građani različitih političkih opredjeljenja koji se ne slažu sa načinom na koji je vlast vodila borbu protiv koronavirusa. On je pozvao na svakodnevna okupljanja.

U 20 sati prisutni su aplaudirali zdravstvenim radncima, a nakon toga u 20.05 je počela buka - okupljeni su udarali u šerpe i puhali u pištaljke. Poručeno je da se želi drugačiji odnos vlasti prema građanima. Među prisutnima su i lideri opozicije, profesori Beogradskog univerziteta i druge javne ličnosti. Učesnici protesta su u jednom trenutku odlučili da "opkole" zgradu.

Podsjetimo, organizacija Građanski otpor pozvala je građane ranije da se u 20:05 sati pojave na prvom protestu koji organizuju ispred zgrade na Andrićevom vijencu u kojoj je kabinet predsjednika Srbije.

- Više nisu ugroženi samo naša sloboda i teško osvojene demokratske vrijednosti našeg društva. Sada su ugroženi i naši životi, katastrofa je ušla u naš dom i postala sastavni dio života u Srbiji - poručio je Građanski otpor.

Građanski otpor je neformalna organizacija koja je preuzela proteste subotom nakon što je pokret "1 od 5 miliona" odustao od njih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.