open-navfaktor-logo
search
Podrška
Protesti zbog saslušanja učiteljice u Novom Pazaru: To je zastrašivanje ljudi
U zgradi Policijske uprave u Novom Pazaru danas je na okolnosti puštanja bošnjačke himne na času saslušana učiteljica O.Š. "Rifat Burdžević Tršo" u Novom Pazaru Adela Melajac Karaahmetović. Ispred zgrade policije, u znak protesta, okupili su se građani, predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), SDA Sandžaka i nekih nevladinih organizacija.
05.09.2021. u 15:54
get url
text

Privedena učiteljica je izašla u pratnji lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina koji je prethodno policijskim službenicima uputio protest i tražio da dobije odgovor "zbog kojeg krivičnog djela je učiteljica Melajac Karaahmetović privedena".

- Ako je ona iskoristila svoje ustavno pravo ko ima pravo da je privodi. To je zastrašivanje ljudi. Ako je privedena zbog himne, to je gaženje Ustava - rekao je Ugljanin i zatražio da odmah bude puštena.

VEZANI TEKST - Napustila policijsku stanicu: Učiteljica iz Novog Pazara dala izjavu zbog himne "Ja sin sam tvoj" u školi

Nakon izlaska iz zgrade Policije, Melajac je dočekana aplauzima okupljenih građana, pozdravila se sa svojim najbližima i kazala "hvala vam svima".

Predsjednica BNV-a Jasmina Curić rekla je za AA da su građani uznemireni i pozvala je sve Bošnjake da daju podršku učiteljici.

- Šalje nam se poruke da ova država ima takve kakve zakone, međutim oni koji primjenjuju te zakone biće sankcionisani i kažnjavani. To nije dobro za jednu zemlju koja je na putu ka EU. Bošnjaci su miroljubiv, evropski i autohton narod na ovim prostorima. Poštujemo sve narode s kojima živimo, međutim šalje nam se poruka da nismo sastavni dio ove države - istakla je Curić.

Iz PU Novi Pazar i Osnovnog i Višeg tužilaštva u Novom Pazaru se do objave ovog teksta nisu oglašavali povodom slučaja.

Učiteljica u O.Š. "Rifat Burdžević Tršo" Adela Karaahmetović Melajac je djeci u nastavi na bosanskom jeziku 1. septembra na času pustila bošnjačku himnu "Ja sin sam tvoj" te je, kako nezvanično saznajemo, po nalogu tužilaštva privedena da u svojstvu građanima da izjavu.

Učiteljica je dugogodišnji saradnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u implementaciji nastave na bosanskom jeziku, autor i koautor velikog broja nastavnih sadržaja i udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku.

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije saopćilo je ranije da himna Srbije "Bože pravde" prvog dana školske godine nije emitovana jedino u O.Š. "Rifat Burdžović Tršo" u Novom Pazaru i tada je najavljeno, ukoliko bude saznanja da još neke škole nisu sprovele odluku ministarstva, da će u te škole biti poslata prosvjetna inspekcija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.