open-navfaktor-logo
search
Trebaju mu za memoare
Šeks tužio Hrvatsku sudu u Strazburu zbog Tuđmanovih dokumenata
Političar Vladimir Šeks potvrdio je u ponedjeljak da je Hrvatsku tužio Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu jer mu nije dozvoljen pristup dokumentima prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, poručivši da je u nacionalnom interesu da se to razdoblje moderne historiji razotkrije, a ne da se skriva.
15.02.2021. u 18:18
get url
text

Riječ je o dokumentima iz arhiva Ureda predsjednika Republike Hrvatske koje je Šeks zatražio u vrijeme bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Pristup dijelu dokumenata nije mu odobren uz obrazloženje da je riječ o tajni, a tu su odluku kasnije potvrdili Upravni i Ustavi sud.

U izjavi Hini Šeks je kazao da su Upravni i Ustavni sud "iz nekih čudnih razloga potpuno pogrešno utvrdili da bi objavljivanje transkripata predsjednika Tuđmana ugrozilo nacionalnu sigurnost" i štetilo nacionalnim interesima pa mu jedno preostaje to pitanje riješiti na evropskoj razini.

Precizirao je da se radi o 29 transkripata razgovora predsjednika Tuđmana s različitim državnicima ili političarima iz 1992. i 1993. godine za koje mu je uskraćeno da ih dobije na uvid, a koji su mu potrebni za memoare.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.