open-navfaktor-logo
search
Beograd
Šešelj odbio da ga sasluša tužilac: Ja više u Hag ne idem
Lider desničarske Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj odbio je danas saslušanje pred Specijalnim tužilaštvom za ratne zločine.
27.09.2022. u 11:04
get url
text

Šešelj je u maju dobio poziv za saslušanje pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove, koji je pravni nasljednik Haškog tribunala, i danas je trebalo da bude saslušan u Beogradu.

On je novinarima rekao da je saslušanje odbio jer tužilac nije dozvolio da mu prisustvuju njegova pravna savjetnica Vjerica Radeta i advokat.

Iz Specijalnog tužilaštva se nisu oglašavali povodom ovih tvrdnji.

- Ja više u Hag ne idem - rekao je Šešelj novinarima ispred tužilaštva.

Šešelj je u maju potvrdio da mu je poziv za saslušanje stigao povodom navodnog kršenja pravilnika Haškog tribunala u pogledu zaštite identiteta zaštićenih svjedoka i povjerljive dokumentacije, prenosi RSE.

VEZANI TEKST - Ima li Beograd razloga za brigu: Šešelja opet zovu u Hag

On je tada u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio da je materijale objavljivao u svojim knjigama te je naveo da nije ugrožavao svjedoke, već da je kompromitovao tribunal i da će to nastaviti da radi.

Vojislav Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premještanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci 1992. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.