open-navfaktor-logo
search
Specijalni tretman
Šest crnogorskih zastupnika na meti Beograda: Maltretiranja na granici zbog Rezolucije o Srebrenici
Tokom prethodna četiri mjeseca šest crnogorskih zastupnika, uprkos diplomatskom pasošu, doživjeli su neprijatnosti prilikom ulaska u Srbiju.
21.10.2021. u 07:48
get url
text

VEZANI TEKST - Višesatno zadržavanje: Srbijanska policija ponovo pretresala Ervina Ibrahimovića

Riječ je o zastupnicima koji su u Skupštini Crne Gore glasali za Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, zbog čega neki od njih smatraju da je na sceni "revanšizam Srbije".

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova zvanično je više puta izrazilo zabrinutost, tražilo odgovore od Srbije, ocjenjujući da nekorektno postupanje prema zastupnicima nije u skladu sa dobrosusjedskim odnosima, diplomatskom praksom, odredbama Bečke konvencije.

Radio Slobodna Evropa (RSE), na dva upita, od 18. i 19. oktobra, od Ministarstva unutrašnjih i Ministarstva vanjskih poslova Srbije, nije dobio odgovor na pitanja o postupanju granične policije prema crnogorskim zastupnicima koji su, kako tvrde, doživjeli neprijatnosti prilikom ulaska (izlaska) u Srbiju, u periodu od kraja juna 2021. do danas. Bez odgovora su ostala i sljedeća pitanja:

- Zbog čega su zastupnici Ervin Ibrahimović, Draginja Vuksanović-Stanković, Božena Jelušić, Suada Zoronjić i Damir Šehović, kako tvrde, zadržavani od sat do nekoliko sati zbog provjera? Da li se postupanje policije može dovesti u u vezu sa, kako tvrde, njihovim glasanjem za Rezoluciju o Srebrenici u Skupštini Crne Gore, 17. juna? Da li postupanje predstavlja kršenje Bečke konvencije s obzirom na to da crnogorski zastupnici posjeduju diplomatske pasoše ?

Posljednji crnogorski zasupnik koji je prilikom ulaska u Srbiju 17. oktobra "doživio neprijatnost" je Ervin Ibrahimović, lider Bošnjačke stranke.

VEZANI TEKST - Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, ministar smijenjen

To je drugi put da policija Srbije zadržava Ibrahimovića, koji je na prijelazu Špiljani i 23. augusta detaljno pretresan, iako je putovao službenim vozilom za Sandžak.

Ibrahimović za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da nema dilemu da je razlog za zadržavanje na granici usvajanje Rezolucija o negiranju genocida u Srebrenici u crnogorskom Parlamentu.

- Ljudi koji su me kontrolisali su pokazali izuzetnu saosjećajnost sa mnom, čak su se i izvinjavali. Upozorio sam ih da imam diplomatski pasoš i da mislim da nije dobro za državu Srbiju da krši međunarodnu praksu. Međutim, oni su rekli da imaju naređenje iz Beograda i izvinjavali se. Ali naređeno im je, objasnili su mi, da me zadrže sat, najmanje. I oni su morali da simuliraju da pregledaju auto. Ulazili su dva puta u auto da gledaju ima li šta unutra, čak su i haubu otvarali. Snimali su sve. Tako da su samo simulirali da bi prošlo sat vremena - kazao je Ibrahimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.