open-navfaktor-logo
search
Nije bilo rasprave
Skupština Crne Gore skinula imunitet zastupnicima: Sumnja se da su zloupotrijebili službeni položaj
Skupština Crne Gore je skinula imunitet zastupnicima Demokratske partije socijalista (DPS) Predragu Boškoviću, Dragici Sekulić, Suzani Pribilović i zastupnicima Socijaldemokrata Crne Gore Damiru Šehoviću i Ivanu Brajoviću zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj.
19.04.2023. u 20:37
get url
text

Rasprave nije bilo, jer u sali nije bilo zastupnika na koje se zahtjev za skidanje imuniteta odnosi.

Opozicija bojkotuje rad parlamenta nakon što je predsjednik države Milo Đukanović 16. marta donio ukaz o raspuštanju Skupštine.

Za skidanje imuniteta grupi zastupnika glasala su 42 zastupnika, među kojima je i zastupnica opozicionog SDP-a Dragica Anđelić.

Zastupnik DF-a Slaven Radunović podsjetio je da je Skupštini jednom stigao predlog za skidanje imuniteta i omogućavanje pritvora za Zastupnike Milana Kneževića i Andriju Mandića.

- Ova Skupština je jednom prilikom glasala o tome da se ljudi pritvore... Nakon toga je održana tematska sjednica o imunitetu i Administrativni odbor je donio pet zaključaka - naveo je Radunović.

Zaključci se odnose na to ko uživa imunitet, da se on ne može ograničavati vremenski ni teritorijalnu u toku mandata, protiv zastupnika se ne može pokrenuti krivični postupak niti odrediti pritvor prije nego Skupština da odobrenje o pokretanju krivičnog postupka i određivanju pritvora i da su to dvije odvojene pravne radnje, o kojima se Skupština posebno izjašnjava.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović rekla je da se danas odlučuju samo o jednom zahtjevu, o skidanju imuniteta.

Đurović je ranije danas pročitala zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) za skidanje imuniteta Boškoviću, Pribilović i Sekulić, kao i Brajoviću i Šehoviću.

Podsjetila je da je Administrativni odbor 22. decembra jednoglasno predložio odobrenje za krivično gonjenje.

- Ono što je bio dogovor je da zastupnici koji su predmet ovih akata i njihove kolege su bili jednoglasni u vezi sa postizanjem odluka o skidanju imuniteta. Onaj vrlo važan momenat koji je bio jeste mogućnost da naše kolege kojim se ovim aktima tretiraju, dobiju mogućnost da se u Skupštini izjasne po navodima SDT-a i Vlade - rekla je Đurović.

Podsjetila je da su na kraju jesenjeg zasjedanja krajem decembra razgovarali na kolegijumu o tome da li će i kada ovo doći na dnevni red.

Ona je objasnila da su zastupnici, na koje se zahtjev SDT-a odnosi, zamolili da im se omogući prisustvo u sali, ali zbog svojih obaveza nisu mogli da pristustvuju krajem decembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.