open-navfaktor-logo
search
Ujedinjene nacije
Slovenija izabrana za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti; Fajon: Mukotrpno smo radili
Alžir, Gvajana, Južna Koreja, Sierra Leone i Slovenija izabrani su za nove nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) za 2024. i 2025. godinu, javlja Anadolija.
06.06.2023. u 18:43
get url
text

- Danas je veliki dan za Sloveniju! Ponosna sam na izniman rezultat koji je plod mukotrpnog rada. Dobili smo 153 glasa u 1. krugu. Hvala svima na podršci našoj kandidaturi - navela je Tanja Fajon, ministrica vanjskih poslova Slovenije.

 

Novi članovi izvršnog tijela UN-a izabrani su glasanjem na sjednici Generalne skupštine UN-a koja broji 193 članice.

Alžir je izabran sa 184 glasa, Gvajana 191, Južna Koreja 180, Sierra Leone 188 i Slovenija sa 153 glasa, ispunjavajući dvotrećinski kriterij glasanja. Bjelorusija, kandidat iz istočnoevropske grupe sa Slovenijom, dobila je samo 38 glasova.

Novoizabrane članice u Vijeću sigurnosti će uči umjesto Albanije, Brazila, Gabona, Gane i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Novi članovi služit će kao privremeni članovi VS UN-a od 1. januara 2024. do 31. decembra 2025. godine.

Vijeće sigurnosti UN-a broji ukupno 15 članica, uključujući Kinu, Francusku, Rusiju, Veliku Britaniju i SAD koje su stalne članice te deset nestalnih koje se biraju na mandate od dvije godine. Svake godine se bira polovica, odnosno pet nestalnih članica.

U izborima na temelju geografske raspodjele, dva mjesta dobivaju Afrička grupa, jedno mjesto Azijsko-pacifička grupa, jedno mjesto Latinskoamerička i karipska grupa te jedno mjesto Istočnoevropska grupa.

Kako bi postali privremeni član Vijeća sigurnosti UN-a, kandidati moraju dobiti dvije trećine glasova. To je najmanje 129 glasova Generalne skupštine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.