open-navfaktor-logo
search
Javni red i mir
Split se obračunava s pijanim turistima, za povraćanje kazna 150 eura
Splitsko Gradsko vijeće je u noći s četvrtka na petak, nakon iscrpljujućeg petnaestosatnog zasjedanja, prihvatilo odluku o javnom redu i miru na području Splita po kojoj će se tokom turističke sezone novčano kažnjavati neprimjerni postupci na javnim mjestima, pišu hrvatski mediji.
19.05.2023. u 08:10
get url
text

Prema toj odluci s 300 eura kažnjavat će se konzumiranje alkohola na površini javne namjene (one površine manje 100 metara od škola i vrtića, unutar zone A koja obuhvaća prostor grada unutar baroknih bedema izgrađenih u 17. stoljeću), vršenje nužde na površinama javne namjene, spavanje u parkovima na travnjacima, trgovima i na drugim površinama javne namjene, konzumacija hrane ili piće na površini javne namjene, zadržavanje u ugostiteljskim objektima nakon kraja radnog vremena.

Prihvaćen je i amandman da se s 300 eura kažnjavaju penjanje i sjedenje po spomenicima i spomen pločama, ulaženje, penjanje i / ili kupanje u fontanama i nuđenje i ugovaranje usluge taksi prijevoza koja nije unaprijed dogovorena.

Kaznom od 150 eura kažnjavat će se povraćanje na površinama javne namjene te građevinski i instalaterski radovi od 14 do 17 sati te od 22 do 7 sati radi sprečavanja buke.

VEZANI TEKST - Gradačac - turistički dragulj sjeveroistočne Bosne

Kako je obrazloženo, ova odluka o novčanim kaznama uzima u obzir medijske napise u prošloj turističkoj sezoni o nepriličnom ponašanju turista na javnim mjestima u Splitu, što je izazvalo zgražanje stanovnika tog grada.

Ovom odlukom, navedeno je u obrazloženju, određuju se prekršaji protiv javnog reda i mira na području grada Splita kojima se na nedopušten način remeti javni red i mir, rad ili red života stanovnika, ometa kretanje na ulicama, vrijeđa moral te ugrožava opća sigurnost ljudi i imovine.

Najavljeno je i da će uskoro biti raspisan konkurs za angažiranje zaštitara koji će pomagati policiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.