open-navfaktor-logo
search
Ministar odbrane
Srbijanski ministar demantira navode Reutersa da je Srbija prodavala oružje Ukrajini
Srbijanski ministar odbrane Miloš Vučević demantirao je navode britanske agencije Reuters da je Srbija prodavala ili namjerava prodati oružje Ukrajini.
12.04.2023. u 12:00
get url
text

- Srbija nije prodavala, niti namjerava, oružje ukrajinskoj niti ruskoj strani, niti zemljama u okruženju tog konflikta - kazao je Vučević.

Reuters je objavio sadržaj povjerljivog dokumenta Pentagona u kojem se navodi da je Srbija pristala isporučiti oružje Kijevu ili ga je već poslala.

- Srbija, jedina zemlja u Evropi koja je odbila uvesti sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, složila se da pošalje oružje Kijevu ili ga je već poslala - prenosi danas Reuters.

VEZANI TEKST - Procurio dokument: Srbija pristala naoružati Ukrajinu?

Dokument koji predstavlja pregled odgovora evropskih vlada na zahtjev Ukrajine za vojnu obuku i "smrtonosnu pomoć", odnosno oružje, je bio među desecima tajnih dokumenata objavljenih online posljednjih sedmica u nečemu što bi moglo biti najozbiljnije curenje američkih tajni u višegodišnjem razdoblju, navodi spomenuta agencija.

Srbijanski ministar smatra kako je nekome cilj destabilizirati Srbiju i uvući ju u konflikt u kojem ne želi sudjelovati te dodao kako se dosljedno drže utvrđene politike, saopćeno je iz srbijanskog Ministarstva odbrane.

- Više od deset puta smo demantirali te neistine i evo, učinit ćemo to opet. Srbija nije prodavala, niti će, oružje ukrajinskoj niti ruskoj strani, niti zemljama u okruženju tog konflikta - rekao je Vučević te dodao da Srbija prodaje oružje trećim stranama te kako je uvijek moguće da se neko oružje na nekakav način nađe i na teritoriji konflikta.

Dokument je, kako navodi britanska agencija, obilježen oznakama "tajni" i NOFORN, što znači da je njegovo dijeljenje sa stranim obavještajnim službama i vojskama zabranjeno.

Beta podsjeća kako je Proizvođač oružja Krušik iz Valjeva demantirao da je Ukrajini poslao rakete ili drugo oružje, a i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je te navode nazvao "notornom laži".

- Nismo izvezli nikakvo oružje ili streljivo u Rusiju ili Ukrajinu - rekao je Vučić tokom posjete Kataru.

Od početka rata u Ukrajini Vučić je pokušava izbalansirati bliske veze s Moskvom sa svojim ciljem pridruživanja Evropskoj uniji, piše Reuters te dodaje da je Srbija jedina zemlja među 44 zemlje u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.