open-navfaktor-logo
search
Nevladine organizacije
Šta će odlučiti Spajić: Traži se od premijera da Crna Gora bude kosponzor Rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN-u
- Većinska Crna Gora želi dostojno da iskaže poštovanje prema žrtvama srebreničkog genocida, kao i do sada - navodi se u dokumentu upućenom Spajiću.
AUTOR: Autor: Vijesti.me
16.04.2024. u 12:28
get url
text
Milojko Spajić
Milojko Spajić
Predstavnici 14 nevladinih organizacija (NVO) i građanske aktivistkinje Jovana Marović i Dina Bajramspahić uputili su danas premijeru Crne Gore Milojku Spajiću inicijativu da ova država sponzoriše Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.
Oni su pozvali Spajića da bude konzistentan u odnosu na dosadašnju poziciju Crne Gore i tražili da se Crna Gora pridruži državama koje kosponzorišu Rezoluciju čiji će Nacrt biti predstavljen sjutra na zatvorenoj sjednici UN-a, pišu vijesti.me.
- Budući da se podrazumijeva da će Crna Gora 2. maja glasati za Rezoluciju, smatramo da treba da učini i korak više i pridruži se grupi od trenutno 18 država svijeta koje su je kosponzorisale i koje razumiju važnost izgradnje mira - navodi se u inicijativi upućenoj Spajiću.
U tom dokumentu se podsjeća da su, od država regiona, do sada Bosna i Hercegovina, Slovenija i Sjeverna Makedonija objavile da će biti države kosponzorke spomenute rezolucije.
- Kao najozbiljnija kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji (EU), Crna Gora mora da pokaže kapacitet, ne samo da sprovodi odluke međunarodnih sudova i poštuje svoje međunarodne obaveze, već i da u praksi pokaže da njeguje univerzalne vrijednosti na kojima počiva zajednica kojoj želi da se priključi - poručuje se u inicijativi.
Dodaje se da Crna Gora, njegujući regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose po kojima je bila prepoznata, mora značajno doprinijeti da se kultura sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici podigne na međunarodni nivo.
- Većinska Crna Gora želi dostojno da iskaže poštovanje prema žrtvama srebreničkog genocida, kao i do sada - navodi se u dokumentu upućenom Spajiću.
Potpisnici inicijative su podsjetili da je Skupština Crne Gore 2009. godine usvojila Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o Srebrenici, a 2021. godine i Rezoluciju o genocidu o Srebrenici.
- Imajući u vidu da negiranje genocida u Srebrenici nije prestalo ni nakon usvajanja te Rezolucije, te da, takođe, nije ustanovljen Dan sjećanja iako to Rezolucija predviđa, jasno je da nije učinjeno dovoljno da se prihvate činjenice i odgovorno osigura zajednička budućnost - ističe se u inicicijativi.
Inicijativu su potpisali Jovana Marović - Savjetodavna grupa "Balkan u Evropi", Dina Bajramspahić - građanska aktivistkinja, Tea Gorjanc Prelević - Akcija za ljudska prava, Miloš Marković - Aktivna zona, Daliborka Uljarević - Centar za građansko obrazovanje, Ljupka Kovačević - Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA, Maja Raičević - Centar za ženska prava.
Potpisnici Inicijative su i Milka Tadić Mijović - Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore, Milica Kovačević - Centar za demokratsku tranziciju, Zorana Marković - Centar za razvoj nevladinih organizacija, Velija Murić - Crnogorski komitet pravnika za ljudska prava.
Inicijativu su potpisali i Olivera Nikolić - Institut za medije, Ivana Vujović - Juventas, Aida Perović - Prima, Jovan Ulićević - Spektra, Demir Ličina Udruženje Štrpci – Protiv zaborava.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.