open-navfaktor-logo
search
Jednostavno ne odustaje
Šta više hoće ovaj čovjek od Bosne i Hercegovine: Milanović kritikuje i komunike PIC-a
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović opet se oglasio na temu Bosne i Hercegovine.
09.12.2021. u 11:34
get url
text

VEZANI TEKST - PIC žestoko osudio poteze vladajuće koalicije u RS-u i upozorio: Potezi kojima se ugrožava Dejton imat će posljedice

Ovaj put prokomentirao je jučerašnji komunike Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC). 

Iz Milanovićevog Ureda su saopćili da komunike "ima sve elemente kolonijalne uprave, a kakva se sistemski pokušava nametnuti Bosni i Hercegovini".

- Dobro je da se "politički direktori" koji sjede u tom Upravnom odboru zalažu za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu, ali nije ni dobro niti prihvatljivo što u svom zalaganju opet, očekivano, zaboravljaju i prešućuju kako u BiH postoje tri konstitutivna naroda: Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Poštivanje Općeg okvirnog sporazuma, za mir znači i poštivanje jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda, uključujući njihovo pravo na legitimnu zastupljenost u svim tijelima vlasti - istaknuto je u pisanoj izjavi Ureda predsjednika Hrvatske.

Upravni odbor PIC-a još je jednom, u jučerašnjem komunikeu, potvrdio svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta.

- Upravni odbor je ponovio da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovi Ustava BiH. Upravni odbor je podsjetio vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i moraju se provoditi - poručeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.