open-navfaktor-logo
search
Nakon razgovora s Orbanom
Stoltenberg: Mađarska neće staviti veto na pomoć NATO-a Ukrajini
AUTOR: Anadolija
12.06.2024. u 11:35
get url
text
Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu da se Mađarska složila da neće blokirati vojnu alijansu u pružanju podrške Ukrajini, ali da vlada u Budimpešti neće slati osoblje ili sredstva za pomoć ratom zahvaćenoj zemlji, prenosi Anadolu.
Očekuje se da će se na samitu u Washingtonu sljedećeg mjeseca američki predsjednik Joe Biden i njegove kolege iz NATO-a dogovoriti o novom sistemu za pružanje predvidljivije i dugotrajnije pomoći u sigurnosti i vojnoj obuci Ukrajini.
- Mađarska neće učestvovati u tim naporima NATO-a i ja prihvatam ovaj stav - rekao je Stoltenberg novinarima u Budimpešti, nakon razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.
Stoltenberg je rekao da su on i Orban "dogovorili modalitete za neučestvovanje Mađarske u podršci NATO-a Ukrajini".
- Nijedan mađarski kadar neće učestvovati u ovim aktivnostima i nikakvi mađarski fondovi neće biti korišteni za podršku. U isto vrijeme, premijer me je uvjerio da se Mađarska neće protiviti ovim naporima, omogućavajući drugim saveznicima da krenu naprijed i potvrdio je da će Mađarska nastaviti u potpunosti ispunjavati svoje obaveze prema NATO-u - dodao je Stoltenberg.
NATO sve svoje odluke donosi konsenzusom, dajući pravo veta bilo kom od 32 saveznika.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.