open-navfaktor-logo
search
On pozdravio pobjedu
Prvi rezultati evropskih izbora u Mađarskoj pokazuju znake slabljenja Orbana
AUTOR: Radio Slobodna Evropa
10.06.2024. u 08:27
get url
text
Viktor Orban
Viktor Orban
Prvi rezultati izbora u Mađarskoj za Evropski parlament i lokalnih izbora održanih u nedjelju pokazali su znake slabosti autoritarnog premijera Viktora Orbana i njegove desničarske stranke Fides uz veliki izazov njihovoj skoro 15-godišnjoj vladavini, prenio je Mađarski servis Radija Slobodna Evropa.
Prema prvim rezultatima, Fides i njegovi saveznici imaju 44,2 posto na glasanju u Evropskom parlamentu, dok je stranka desnog centra Tisa Petra Mađara (Magyar) druga sa 30 posto. Ako se taj rezultat potvrdi, Mađar je osvojio znatno više nego što su predviđale predizborne ankete.
Ipak, Orban je pozdravio pobjedu svoje stranke nakon glasanja.
- Danas smo pobijedili staru opoziciju, novu opoziciju. I bez obzira na to kako će se opozicija zvati sljedeći put, pobijedit ćemo je iznova i iznova - rekao je Orban.
Izborni zvaničnici naveli su da je zabilježena rekordno visoka izlaznost od više od 57 posto.
Orbanova stranka Fides suočila se sa jednim od svojih najjačih izazova otkako je došla na vlast, pošto Mađar, advokat i nekadašnji Orbanov saveznik, stiče sve veći broj pristalica otkako je ove godine postao istaknut kritičar vlade.
Nakon zatvaranja birališta, 43-godišnji Mađar rekao je pristalicama da snažan rezultat njegove stranke označava "kraj jedne ere".
Mađar, koji je osnovao partiju Poštovanje i sloboda (Tisa), naveo je na Facebooku da je njegova stranka uvjerena da je postigla "historijski" rezultat, čak i ako nije osvojila najviše glasova.
- Vidjet ćemo historijske brojke, koje će pružiti veoma dobru osnovu za vraćanje naše domovine korak po korak, ciglu po ciglu, na sljedećim parlamentarnim izborima - rekao je on.
On je kasnije na konferenciji za novinare rekao da će Tisa prihvatiti rezultate, bez obzira na to koliko je "odvratno što vladajuće stranke troše desetke milijardi na propagandu".
Mađar, dugogodišnji politički insajder u stranci Fides, radio je u Ministarstvu vanjskih poslova i u stalnom predstavništvu Mađarske pri EU. Do 2023. godine bio je u braku sa Judit Vargom, istaknutom članicom Fidesa i bivšom ministricom pravde.
Detaljnije pročitajte ovdje.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.